Україна змінила позиції у світовому рейтингу щастя

Читать на русском

Згідно з даними міжнародного опитування Gallup International, яке в Україні проводив КМІС, наприкінці 2019 року вважали себе щасливими 51% українців. Нещасливим вважали своє життя 18% громадян.

Тож індекс щастя склав +33% проти +8% у 2017-му (в 2018 році це запитання в Україні не ставилося).

Порівняльні показники індексу щастя в Україні в 2017 та 2019 роках

З 2014 року, за даними Gallup International, у світі спостерігається відносне, але неухильне падіння індексу щастя, який вираховується як різниця між відсотком щасливих і відсотком нещасливих людей. Він знизився з 64% у 2014 році до 48% у 2018 році. У 2019 цей показник залишився тим самим, що й у 2018-му, тобто 48%.

Наскільки щасливою чи нещасливою людиною ви себе відчуваєте у зв’язку з подіями вашого особистого життя?

Більше половини респондентів країн, де проводилось дослідження, (59%) відповіли позитивно, близько одного з десяти (11%) вважають себе нещасливими. Трохи більше четвертої частини опитаних (28%) вважають себе ані щасливими, ані нещасними. Тобто середній індекс становив 48%. Отже, в Україні він дещо нижчий, ніж у світі в цілому.

Як зазначають соціологи, ступінь економічного розвитку ще не робить сприйняття особистого життя людьми більш щасливим, а економічні труднощі - нещасливим. Як свідчать наведені дані, навіть наявність або ж відсутність військових конфліктів у тому чи іншому регіоні світу на сприйняття свого життя щасливим чи нещасливим впливає мало, якщо конфлікт не відбувається безпосередньо в місцевості проживання. Отже, особисте життя людини певною мірою автономне від зовнішніх впливів.

Нагадаємо, Україна піднялася в рейтингу найдорожчих для життя країн світу на п'ять рядків - до 107 місця з 132 країн.

Також соціологи визначили рівень оптимізму українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: