Пенсійне забезпечення: чого чекати українцям через дефіцит ПФУ

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Борис Кушнірукекономічний експерт

Кабінет міністрів України затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2020 рік. На покриття дефіциту фонду витратять близько 172,57 млрд гривень. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що українські пенсіонери можуть не турбуватися про свої пенсії – їх виплатять повністю і вчасно. «Слово і Діло» запитало в експертів, чи дійсно виплатам нічого не загрожує, незважаючи на дефіцит ПФУ?

Експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко нагадав, що пенсійні виплати належать до категорії захищених. Якщо слідувати цьому, то пенсіонерам нічого хвилюватися, зазначив він.

При цьому Володимир Сіденко акцентував увагу на тому, що дефіцит ПФУ величезний і легкого виходу з ситуації немає. Однак, на думку економіста, виправити ситуацію і гарантувати виплати можна, якщо провести реструктуризацію.

«Певний маневр можна зробити. Наприклад, реструктуризувати наші виплати за зовнішніми боргами. Тоді певна сума коштів, яка на сьогоднішній день йде на обслуговування зовнішніх боргів, може бути кинута на те, щоб прокредитувати Пенсійний фонд», – пояснив експерт Центру Разумкова.

Економіст зазначив, що зараз потрібен комплексний підхід, який буде вписуватися в програму реформ.

«Ніхто не буде реструктуризувати виплати зовнішніх боргів, розуміючи, що влада більше нічого не збирається робити», – наголосив він.

Експерт економічних програм Центру Разумков Володимир Сіденко висловив надію, що влада зможе вирішити ситуацію і не вдаватися до затримок виплат.

«Однак дефіцит ПФУ наразі такий величезний, що перебої з виплатами не виключені», – констатував Володимир Сіденко.

Економіст, глава експертної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук пояснив, що дефіцит ПФУ тепер буде завжди, питання в розмірі. Якщо внески великі, дефіцит буде збільшуватися, уточнив він.

Експерт спрогнозував, що дефіцит Пенсійного фонду принципово скорочуватися не буде, до чого потрібно бути готовими.

Як змінювався дефіцит Пенсійного фонду у 2014-2019 рокахДефіцит Пенсійного фонду в цьому році очікується на рівні 30 млрд гривень. Рекордний за п'ять років був в 2016-му – 85,6 млрд гривень.

Кушнірук пояснив, що в країні погіршується співвідношення людей пенсійного віку та людей, які працюють.

За його словами, єдина можливість змінити ситуацію в Пенсійному фонді – це знизити внески до Пенсійного фонду і зобов'язання, які бере на себе ПФУ.

Він переконаний, що в українських реаліях варто говорити про малу солідарну пенсійну систему: маленькі внески і виплати.

«Йдеться про те, що держава гарантує тільки мінімум, а решту люди повинні самі відкладати і забезпечувати собі старість», – зауважив експерт.

Однак, незважаючи на дірку в ПФУ, експерт висловив упевненість з приводу того, що пенсії будуть виплачувати стабільно. Кушнірук зазначив, що для виплат пенсій в бюджеті передбачені кошти, тому затримок не буде.

«Затримувати виплату пенсій – останнє, на що готове буде піти влада. Це дуже ризиковано для будь-якого уряду: попереднього, чинного й наступного. Цього побоюватися не варто», – підкреслив аналітик.

Нагадаємо, у 2020 році для виходу на пенсію чоловікам у 60 років і жінкам у 59 років (з 1 квітня 2020 року – 59 років 6 місяців) потрібно мати страховий стаж щонайменше 27 років.

Також пропонуємо подивитися, як змінювався рівень безробіття в Україні в 2013–2019 роках.

Яким був дефіцит Пенсійного фонду в 2014–2019 роках – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: