Як змінювався дефіцит Пенсійного фонду у 2014-2019 роках

Читать на русском

Вирішити проблему з дефіцитом Пенсійного фонду обіцяли багато українських політиків. У попередньому уряді такі зобов'язання на себе брали Андрій Рева, Володимир Гройсман, Павло Розенко. Однак кардинально ситуація все одно не змінилася. «Слово і Діло» розібралося в ситуації докладніше.

Відповідно до закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» джерелами формування коштів Пенсійного фонду є: надходження від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ); інвестиційний дохід від інвестування резерву коштів для покриття дефіциту бюджету ПФУ в майбутніх періодах; кошти держбюджету та цільових фондів, благодійні внески юридичних і фізичних осіб, добровільні внески; кошти, сплачені виконавчій дирекції ПФУ за надання послуг з адміністрування Накопичувального фонду та послуг недержавним пенсійним фондам; суми від фінансових санкцій та пені за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення та сплати страхових внесків та використання коштів ПФУ.

Але основне джерело доходу Фонду все-таки єдиний соціальний внесок. Минулого року тодішній міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв'ю «Слово і Діло» пояснив, чому з'являється дефіцит Пенсійного фонду. Роботодавець платить за кожного свого працівника єдиний соціальний внесок, який розподіляється по декількох фондам, майже 80% ЄСВ йде в Пенсійний фонд. Але оскільки цих коштів на виплату пенсій не вистачає, держава повинна виділяти дотації з бюджету.

Отже, в 2014 році дефіцит Пенсійного фонду становив 19 млрд грн, в 2015 – 31,8 млрд грн, в 2016 – рекордні за ці роки 85,6 млрд грн, в 2017 – 56,1 млрд грн, в 2018 – 32,1 млрд грн. Наприкінці цього року дефіцит очікується в розмірі 30 млрд грн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки коштів у 2014-2019 роках було витрачено на субсидії для українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: