РФ допускає продовження контракту на транзит з Україною – Новак

Читать на русском
Росія готова продовжити угоду з Україною на транзит газу в Європу після 2024 року в разі успішної реалізації домовленостей.

Росія готова продовжити угоду з Україною на транзит газу в Європу після 2024 року в разі успішної реалізації домовленостей.

Про це йдеться в статті міністра енергетики РФ Олександра Новака в журналі «Енергетична політика».

«Як вже всі переконалися наприкінці минулого року, нові маршрути - не перешкода продовження транспортування російського газу територією України. Ми неодноразово про це говорили. Важливо, що ми все-таки почули один одного, і нам із українськими партнерами вдалося домовитися про транзит газу з 2020 року терміном на п'ять років на взаємовигідних умовах. Якщо ця співпраця виявиться успішною, можливо, ми продовжимо його і після 2024 року», - сказав він.

«За будь-яких ситуацій ми не забуваємо, що крім географічної близькості, нас пов'язують історичні, культурні зв'язки, і ми завжди відкриті до обговорення конструктивних, економічно доцільних варіантів взаємодії», - підкреслив міністр.

Раніше повідомлялося, що «Газпром» платитиме НАК «Нафтогаз» за транзит російського газу до Європи в 2020 році щонайменше на 2% більше, ніж торік.

З початку дії нового транзитного контракту з 1 січня Росія прокачала через українську ГТС 2 млрд кубометрів газу, заплативши за транспортування вдвічі більшого обсягу.

Як відомо, за новим транзитним контрактом Газпром повинен поставити через Україну 65 млрд кубів газу в 2020 році, а в наступні 4 роки по 40 мільярдів.

Російський «Газпром» у січні заплатив НАК «Нафтогаз України» 175,1 млн доларів за транзит газу за січень та 163,8 млн доларів за лютий 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: