Навіщо ЄС змінює правила безвізу та чи є ризики для України?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

З 2021 року ЄС запровадить Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS), що означає внесення змін до умов безвізових поїздок до ЄС для громадян третіх країн (тобто з 2021 року ці зміни торкнуться не тільки України, а й, наприклад, громадян Австралії, Бразилії, Великої Британії, Канади, США та Японії). У коментарі «Слово і Діло» політолог-міжнародник Володимир Воля пояснив, що з наступного року, перед тим, як поїхати до країни ЄС, українцям необхідно буде отримати попередній дозвіл на поїздку шляхом подачі онлайн-заявки та сплатити комісію в розмірі 7 євро.

Експерт пояснив, що нові правила дозволять заздалегідь ідентифікувати осіб, які можуть представляти міграційну або безпекову загрозу.

Володимир Воля вказав, що передусім такі заходи впроваджують для того, щоб уникнути проникнення на територію ЄС терористів, людей схильних до тероризму, злочинців.

«Відповідні служби зможуть завчасно перевірити біографію туриста. Контроль на кордоні залишається, просто буде додатковий профілактичний інструмент, щоб хоча б частково розуміти і відсіяти потенційно небезпечних людей із точки зору злочинності й тероризму», – пояснив Воля.

Також експерт підкреслив, що крім боротьби з тероризмом, для країн ЄС існує ще одна глобальна проблема – нелегальна міграція.

Британія виходить з ЄС: історія BrexitВеликобританія вийде з Євросоюзу в ніч з 31 січня на 1 лютого. Рішення про це було ухвалено на референдумі в 2016 році.

«Нові правила будуть фільтром і щодо нелегальних мігрантів. Мета подорожі та багато різної інформації потрібно буде заповнити в певних формах», – уточнив він.

Однак експерт-міжнародник висловив сумніви, що нововведення щось суттєво змінять для українців.

«Малоймовірно, що велика частина українців підпаде під фільтр. Насамперед там будуть представники Близького Сходу, Африки, Азії, мусульманського світу. Їм швидше будуть відмовляти у в'їзді», – наголосив Володимир Воля.

За його словами, для України зараз немає загроз у питанні безвізового режиму, це можливо, якщо відбудеться значний регрес у реформах. Йдеться про 144 пункти, які були висунуті для лібералізації візового режиму.

Однак навіть у такому разі Україну спочатку повинні попередити, а не миттєво призупинити безвіз, констатував Воля.

«Представники ЄС повинні будуть озвучити претензії, передати заяви до керівництва України. Після цього повинен бути період консультацій. Згодом можуть дати певний період, щоб країна усунула прогалини. Тільки після цього і за умови, що країна не виконала роботу над помилками, можуть почати процес призупинення безвізового режиму», – прокоментував Володимир Воля.

Раніше також у Міністерстві закордонних справ України спростували загрозу скасування безвізового режиму з Європейським союзом.

Нагадаємо, Велика Британія вночі з 31 січня на 1 лютого покинула Європейський союз. «Слово і Діло» згадало весь шлях Британії до виходу з ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: