Вибори на Донбасі: коли можливі, та з чим досі не визначилися в Кремлі

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Помічник президента України Андрій Єрмак сподівається, що на наступній зустрічі в Нормандському форматі українська сторона зможе домовитися про проведення виборів на Донбасі разом із місцевими на всій території країни. «Сподіваюся, що ми зробимо такі кроки для того, щоб місцеві вибори за українськими законами пройшли по всій території України, включаючи Донбас, наприкінці жовтня», – повідомив він. У коментарі «Слово і Діло» політичний аналітик Дмитро Купира скептично оцінив такі плани, враховуючи, що в ОПУ не оприлюднюють бачення про те, як досягнути такої мирної ситуації, щоб вибори стали можливими.

Аналітик звернув увагу, що РФ, незважаючи на розведення військ, не припиняє агресію, ворожа сторона веде обстріли, щотижня є жертви серед українських військових.

«Дуже складно сказати, що зараз для вирішення ситуації є реальні перспективи. Якщо проводити вибори в таких умовах, суспільство їх просто не прийме. Та й ОПУ розуміє, що такого бути не може, напевно», – зазначив Дмитро Купира.

Політичний аналітик додав, що навіть якщо теоретично припустити, що на Донбасі змогли домогтися реального припинення вогню, то цього недостатньо для того, щоб провести вибори в ОРДЛО восени.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Українські партії повинні мати право на агітацію, поліція повинна контролювати територію, нести відповідальність за безпеку громадян, які там перебувають. Тобто вже ось-ось поліція повинна була б заходити на територію. Однак, очевидно, що це зараз навіть уявити складно», – поділився думками експерт.

За його словами, влада продовжує вести ту лінію, яку раніше озвучили, але шансів, що так буде, щодня меншає.

Аналітик наголосив, що питання виборів на Донбасі заморожене доти, доки РФ не вигадає, як саме вони будуть розв'язувати проблему Донбасу. По суті, вони так і не визначили, як піти з Донбасу, додав Купира.

«Є ще варіант, що це буде не «путінська Росія», влада якої визнає, що їм на Донбасі робити нічого й потрібно прибрати війська та зброю. Крім регулярної армії, РФ нікому чинити військовий опір. Можливо, якісь «гарячі голови» і залишаться, але їх не порівняти з регулярними військами. Звичайно, у такому разі Україна зможе в лічені дні відновити контроль над кордоном, встановити порядок», – проаналізував Дмитро Купиря.

Однак, якщо говорити реально, то основна проблема в тому, що РФ не визначилася, як бачить завершення своєї агресії, продовжив аналітик.

«Історія, яку нав'язує РФ про так званий статус Донбасу, прописаний у КУ, та мантри Кремля про федералізацію – не проходять. Потрібно шукати щось нове. Отже, процес застопорився. При цьому РФ намагається знайти шляхи, щоб вийти з ситуації з максимальною вигодою для себе і шкодою для нас», – резюмував Дмитро Купира.

Нагадаємо, за проведення місцевих виборів на Донбасі одночасно із загальнонаціональними виступив також президент України Володимир Зеленський.

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: