Облікова ставка 11%: чи допоможе це бізнесу та населенню

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Зниження облікової ставки до 11% не зробить споживчі кредити дешевше. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив економіст, глава експертної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

«Споживчі кредити, по суті, збільшують заборгованість у країні, населення тільки штучно і короткочасно почувається більш платоспроможним», – підкреслив Кушнірук.

На думку аналітика, краще стимулювати кредитування малого та середнього бізнесу.

Економіст пояснив, що лише розвиток бізнесу призведе до зростання доходів підприємств, а, отже, і населення.

«У цьому є проблема, оскільки політика НБУ останні кілька років була абсолютно неадекватна, фактично знищила можливості для діяльності бізнесу», – зазначив Кушнірук.

За його словами, навіть ухвалене рішення Нацбанку про зниження ставки до 11% не оптимальне, потрібно було опускати облікову ставку до показника 6-7%, щоб був ефект.

Як змінилися ціни з моменту обрання Зеленського президентомЗа вісім місяців роботи президента гривня зміцнилась, вартість бензину і тарифи на комуналку майже не змінились, але подорожчала гаряча вода.

«Потрібно розуміти, що якщо ставка буде на такому рівні, то в комерційних банків якраз з'явиться апетит до того, щоб займатися реальним кредитуванням бізнесу, їм доведеться кредитувати суб'єкти господарювання. У такому разі НБУ істотно б підштовхнув до розвитку економіки. Без поповнення валютних коштів у підприємств за рахунок кредиту забезпечити стабільний розвиток неможливо. З цієї точки зору було б добре, щоб облікова ставка продовжила шлях до зниження», – прокоментував економіст.

Крім того, він уточнив, що комерційні банки будуть змушені зменшувати прибутковість депозитів, що теж добре. Українська практика, коли люди живуть від доходів від депозитів, неправильна, за словами експерта.

«Чим дорожче депозит, тим дорожче кредит. Якщо депозити стануть невигідними, щоб займатися просто суто їх збереженням, жити за рахунок них, тоді частина цих депозитів піде або в покупку якихось акцій, облігацій, або в споживання. Це також простимулює розвиток країни. Наразі особливого ефекту від рішення НБУ не слід чекати», – прокоментував глава експертної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Нагадаємо, Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 11,0% річних з 31 січня 2020 року.

Як змінилися ціни з моменту обрання Зеленського президентом – дивіться на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: