Чи зможе влада знизити витрати на комуналку до 15% сімейного бюджету?

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук назвав метою свого Кабміну зниження витрат українців на комунальні послуги до 15% сімейного бюджету. «Мета уряду – зробити так, щоб витрати людей на комунальні послуги були не більшими за 15% сімейного бюджету», – повідомив Гончарук. У коментарі «Слово і Діло» директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко зазначив, що мета обрана правильно, але досягти її неможливо.

«Комунальні платіжки навіть з урахуванням теплої зими показують, що пенсіонерам з виплатами в розмірі 2000 тисячі гривень приходять приблизно такі ж суми в комунальних рахунках. На життя практично нічого не залишається», – зазначив Сергієнко.

На думку експерта, теоретично скоротити витрати на комуналку можливо, але шлях для цього один – кардинальне зниження вартості газу. Відповідно, за газ і за централізоване опалення в містах люди платитимуть менше.

Олександр Сергієнко звернув увагу, що навіть після «новорічного подарунка» влади у вигляді зниження тарифів платежі залишилися величезними.

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

«Тобто йдеться про те, що зниження вартості газу на рівні 20-30% не врятує українців. Більш того, це тимчасове зниження, тобто не на постійній основі. Це зниження взагалі не зав'язано на вартості газу, просто провели хитру процедуру, щоб знизити сам платіж за послугу. Це різні речі», – прокоментував Олександр Сергієнко.

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» зауважив, що зниження витрат українців на комунальні послуги стане можливим, тільки якщо вартість газу зменшать удвічі.

Експерт підкреслив, що для ухвалення рішення владі варто звернутися до статистики платіжної дисципліни.

«Здатність населення платити за рахунками не на шкоду сімейному бюджету була, коли ціна газу становила 3200 гривень. Тоді українці платили понад 90% нарахованих сум. Це приблизна адекватна вартість газу для населення», – конкретизував Сергієнко.

За словами фахівця, інший спосіб захисту населення – програма житлових субсидій. Однак наразі умови програми настільки жорсткі, що і це вже не рятує.

Олександр Сергієнко нагадав останні статистичні дані, які показують зростання заборгованості.

«Хоч рівень платежів 73%, заборгованість станом на 1 грудня становила 60,1 млрд, а на 1 січня – вже 63,7 млрд грн. Заборгованість населення весь час зростає. Маніпуляції уряду навколо зниження вартості послуги не допомогла», – резюмував директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста».

За даними Держстату, комуналка за місяць подорожчала на 8%. У грудні 2019 року середній розмір платіжки за комуналку зріс на 8% з 2044,7 грн до 2212,0 грн.

Раніше ми писали, що українець витрачає в п'ять разів більше теплової енергії, ніж європеєць. Детальніше читайте за посиланням.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги і як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: