Чому Гримчака відпустили під домашній арешт і в чому ризик для влади?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Домашній арешт не означає, що справу Юрія Гримчака закрили, але президенту України Володимиру Зеленському вже зараз потрібно звернути увагу на діяльність правоохоронних органів. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«В Україні, як це не парадоксально, досить ліберальний Кримінально-процесуальний кодекс. Простими словами, є можливості. Обвинуваченому можуть змінити запобіжний захід, якщо він правильно поводиться, виконує всі зобов'язання, не помічений у порушеннях, не створює проблем, і при цьому добре попрацювали адвокати», – прокоментував Фесенко.

Експерт не виключив, що сторона захисту обвинуваченого, можливо, змогла навіть домовитися з правоохоронними органами. У таких випадках нерідко застосовують домашній арешт, додав він.

«Імовірно, у цій справі більше різних юридичних нюансів і домовленостей, ніж політики», - припустив Володимир Фесенко.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» підкреслив, що справу Гримчака не закрили, але, якщо так трапиться, це стане повним провалом для правоохоронних органів.

«Безумовно, у президента буде привід запитати в керівників правоохоронних органів, як так відбувається і як вони працюють? Штучно створюють справи чи просто працюють непрофесійно?» – акцентував Фесенко.

«Тут немає політики, така ситуація – специфіка роботи наших правоохоронців. Вочевидь, у системі є проблеми, а ефективність діяльності низька», – констатував політолог.

На його думку, ситуація, коли «спочатку затримали, потім відпустили», – проблема недосконалого кримінально-процесуального законодавства та правоохоронних органів. Експерт нагадав, що не так давно відпустили Сергія Пашинського, який проходив також у кримінальній справі.

«Часто все вирішується за гроші або через зв'язки. Як у цьому разі? Сказати складно», – зазначив Володимир Фесенко.

Експерт припустив, що, якщо справу Гримчака закриють без будь-яких наслідків, то Зеленському, по-перше, потрібно буде змінювати керівників правоохоронних органів.

«По-друге, справа Гримчака може бути ризикованою для влади, якщо стане предметом гострої критики на адресу правоохоронних органів і безпосередньо президента Володимира Зеленського. Главі держави вже зараз варто звернути увагу на роботу правоохоронців», – резюмував Володимир Фесенко.

Адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов у коментарі порталу припустив, що обвинувачення може звернутися до суду до 14 лютого із клопотанням про зміну запобіжного заходу, якщо Гримчак порушить домашній арешт.

Також, раніше юрист Андрій Вігірінський розповів про те, що у справі Гримчака були процедурні порушення. За його словами, у адвокатів є вікно можливостей, щоб процедурно тиснути на те, що слідство було необ'єктивним і не забезпечені принципи кримінального процесу.

Нагадаємо, ексзаступника міністра і його помічника затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди. Пізніше їм повідомили про підозру в шахрайстві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: