Коронавірус та вплив на економіку: чи варто панікувати

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст
Ерік Найманфінансовий аналітик

Число тих, що заразилися коронавірусом з Китаю, перевищило 9,5 тисячі людей. Небезпечний вірус вразив і світові фінансові ринки. За підрахунками, ф'ючерси на основні американські індекси знизилися від 1,3% до 1,8%, а «індекс страху», що демонструє очікування інвесторів щодо волатильності ринку, злетів на 38%. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло звернув увагу, що певна реакція ринків на ситуацію є, але поки рано робити висновки, тим більше апокаліптичні.

Він підкреслив, що поки що можна говорити лише про те, що вірус вразив китайську економіку, адже запроваджено низку обмежень. Однак на цьому етапі ще немає розуміння, що конкретно відбувається.

«Так, є ажіотажна хвиля. Не більше. Чи буде це мати глобальний ефект? Напевно, все залежить від того, як розвиватиметься ситуація далі. Можливо, кроки на випередження, до яких вдається низка країн, будуть стримувати поширення інфекції. Якщо ні, то економічний розвиток буде призупинено», – зазначив Жаліло.

Безумовно, обмеження на переміщення людей ведуть до зниження споживання, відповідно, до гальмування економіки та ринків, зазначив він.

З іншого боку, на цьому етапі панікувати не варто, оскільки реальної масштабності проблеми ми не знаємо. Поки що реакція ринків та падіння індексів носить винятково ажіотажний характер, уточнив економіст.

Президент Центру антикризових досліджень пояснив, що фінансові ринки коливаються постійно, це нормально. Тим більше, якщо виникають панічні настрої, ринки не можуть не відреагувати.

«Поки що велике питання, чи будуть відхилення на тлі ажіотажу тривалими», – констатував економіст.

Наслідки світових фінансово-економічних кризСвітова економічна криза близько, вважають у МВФ і Світовому банку. Слово і Діло пропонує подивитися, які кризи вже пережив світ.

Ярослав Жаліло наголосив, що головним потерпілим у цій історії буде Китай, що позначиться на світовій фінансовій системі. Проте, чи буде вплив відчутний світу, незрозуміло.

«Наразі всі наслідки на ринках мають ситуативний та короткостроковий характер», – зазначив він.

При цьому експерт звернув увагу на зниження цін на нафту, що добре для України, але нерозумно пов'язувати з коронавірусом.

«Це приклад того, що не варто перебільшувати. Так, нафта дешевшає, це добре для нас. Однак на світові ціни нафти зараз впливає американо-іранський конфлікт, загострення відносин між країнами, а не коронавірус», – резюмував Ярослав Жаліло.

Партнер компанії Capital Times Ерік Найман констатував, що сьогодні прослідковуються дві точки ризику.

«По-перше, це березень. Після того, як в лютому JP Morgan запровадить китайські облігації у свій індекс облігацій країн, що розвиваються – у профі-інвесторів буде відмінний привід зафіксувати прибуток, переклавши сміттєві облігації на роздрібних інвесторів», – зазначив він.

Аналітик звернув увагу, що березень є зазвичай найгіршим місяцем для ринків акцій. Другий поганий місяць – жовтень.

Другий ризиковий період, за прогнозами експерта, вересень, коли може повторитися рецидив кризи доларової ліквідності.

«Аналогічна пара з кризою ліквідності була спочатку в серпні 2007 року, а потім у серпні 2008 року, коли все остаточно полетіло донизу. Ринок акцій тоді досяг піку 11 жовтня 2007 року і до серпня 2008 року падав на 17-22%. Але після кризи ліквідності в серпні 2008 року фондові індекси склалися ще майже вдвічі. Утім, є ще шанс, що ринки вдасться утримати від обвалу протягом всього 2020 року і лише наступному президентові США доведеться розгрібати завали», – написав Ерік Найман у Фейсбук.

Як повідомлялося, унаслідок поширення вірусу вже померли 212 осіб.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я визнала спалах китайського коронавірусу нового типу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Коронавірус зафіксований вже у 18 країнах за межами Китаю.

«Слово і Діло» розібралося, що за вірус зараз поширився в Китаї та які його симптоми.

Також «Слово і Діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: