«Дірка» в сотні мільярдів: чи будуть затримки пенсій та як усунути дефіцит ПФУ

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Кабінет міністрів України затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2020 рік. На покриття дефіциту фонду витратять близько 172,57 млрд гривень. При цьому в уряді пропонують об'єднати Пенсійний фонд з іншими фондами соціального страхування. У коментарі «Слово і Діло» економіст, глава експертної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук пояснив, що для виплати пенсій є передбачені кошти в бюджеті, тому затримок не буде.

«Затримувати виплату пенсій – останнє, на що готова буде піти влада. Це дуже ризиковано для будь-якого уряду: попереднього, чинного й наступного. Тому тут для громадян небезпеки немає», – зазначив аналітик.

При цьому експерт припустив, що дефіцит Пенсійного фонду принципово скорочуватися не буде, до чого потрібно бути готовими.

Кушнірук пояснив, що в країні погіршується співвідношення працівників і людей пенсійного віку.

За його словами, єдина можливість змінити ситуацію в Пенсійному фонді – знизити внески до Пенсійного фонду і зобов'язання, які бере на себе ПФ.

Як змінювався рівень безробіття в Україні в 2013-2019 рокахВ Україні в листопаді було 288,9 тисяч безробітних і 80,9 тисяч відкритих вакансій. На одне місце претендували чотири особи.

«Дефіцит ПФУ тепер буде завжди. Питання в розмірі. Якщо внески великі, дефіцит буде збільшуватися. В українських реаліях варто говорити про малу солідарну пенсійну систему: маленькі внески і виплати. Йдеться про те, що держава гарантує тільки мінімум, а решту люди повинні самі відкладати і забезпечувати собі старість», – прокоментував Борис Кушнірук.

Також глава експертної ради Українського аналітичного центру критично оцінив ініціативу об'єднати Пенсійний фонд з іншими фондами соціального страхування. На його думку, усі нинішні види соціального страхування потрібно або взагалі ліквідувати, або перевести в приватну систему.

«Наприклад, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності займається питанням лікарняних. Однак підприємства зобов'язані три-чотири тижні на рік покривати співробітнику в разі хвороби. Якщо людина хворіє довше, то покриває за свій рахунок або особу переводять на інвалідність. У будь-якому разі зловживання ми усуваємо», – акцентував Кушнірук.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків також потрібно переводити на приватні рейки, зазначив він.

Експерт додав, що в Україні передбачено обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, аналогічно можна піти і в цьому питанні, але відв'язати від Фонду оплати праці.

Економіст також виступив за ліквідацію Фонду соціального страхування в разі безробіття.

«Потрібно переходити на державну систему. Тобто держава гарантує певний час виплату допомоги людям, які тимчасово без роботи», – підсумував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, у 2020 році для виходу на пенсію чоловікам у 60 років і жінкам у 59 років (з 1 квітня 2020 року – 59 років 6 місяців) потрібно мати страховий стаж від 27 років.

Також пропонуємо подивитися, як змінювався рівень безробіття в Україні в 2013-2019 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: