Справу про «сітку Тимошенко» об'єднали з іншим провадженням та передали ДБР

Читать на русском
Справа сітки, організатором якої називали нардепа Валерія Дубіля, розслідується ДБР. Підозру поки нікому не оголосили.

Кримінальне провадження щодо масового підкупу виборців та фальсифікації результатів виборів президента України 2019 року, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань під номером 42019000000000310, об’єднано з кримінальним провадженням під номером 42019000000000303, у якому слідчими Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування, повідомляє «Слово і Діло».

Як повідомили у відповідь на офіційний запит в Офісі генерального прокурора, в об’єднаному провадженні жодній особі про підозру поки не повідомлено.

У лютому 2019 року правоохоронні органи провели низку обшуків у партійних осередках партії «Батьківщина» кандидата в президенти Юлії Тимошенко. Ці слідчі дії проводили працівники Служби безпеки України та новоствореного Державного бюро розслідувань. Ці обшуки прокоментувала й тодішня прессекретар генерального прокурора Лариса Сарган. Вона тоді повідомила, що ДБР та СБУ під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури провели більш ніж 50 санкціонованих обшуків на території України в межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 255 КК України (створення злочинної організації). Зазначене провадження було внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань під номером 42019000000000310.

Відповідно до одного з рішень у цій справі, невідома особа створила злочинну організацію, до складу якої увійшли й інші особи. Вони, як вважають слідчі, заздалегідь домовилися між собою й під керівництвом невідомої особи провели дії для масового підкупу виборців та фальсифікації результатів виборів президента України 2019 року.

Колишній генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу заявляв, що організатором сітки був народний депутат Валерій Дубіль (пройшов до парламенту під номером 10 за списком «Батьківщини»), а сама організація «включала в себе також громадян Російської Федерації, політтехнологів партії Жириновського, а також громадян України, які працювали на виборах Путіна».

За даними слідства, організатор у регіонах України створив мережу за принципом «піраміди»: керівник штабу виборчого округу – керівник сектора – старший виборчої дільниці – спостерігач – агітатор – прихильник (фактично виборець). І саме він контролює діяльність щодо підкупу виборців та фальсифікації результатів виборів у деяких областях України, а саме Рівненській, Волинській, Тернопільській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій та Чернівецькій. Слідчі ДБР вважали, що всі учасники злочинної організації планують і координують свої дії з єдиною метою – підкуп виборців і фальсифікація результатів виборів президента України 2019 року.

Нагадаємо, 5 лютого Шевченківський райсуд розгляне провадження, в якому потерпілим є кандидат у президенти України 2019 року Юрій Тимошенко. Обвинувачувані у цій справі – Тарас Костанчук та Олександр Іщенко. За словами Юрія Луценка, вони намагалися шантажувати та підкупати кандидата в президенти Юрія Тимошенка. Замовником у цій справі Луценко також називав заступника голови партії «Батьківщина» Валерія Дубіля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: