Чому ЄС може зняти санкції з оточення Януковича?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Європейський союз готується зняти санкції проти колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова, ексміністра енергетики Едуарда Ставицького і Олександра Януковича, сина колишнього президента України. «Подробиці невдовзі можуть послідувати. Я чув, що Києву необхідно робити більше щодо Росії», – повідомив брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк. У коментарі «Слово і Діло» політолог Михайло Дяденко не виключив такого повороту, оскільки Україна за понад 5 років так і не змогла зібрати значну доказову базу.

«Утрачено та продано дуже багато кримінальних проваджень, було безліч договірняків, у тому числі на найвищому рівні, багато справ розвалилося, оскільки не проводили необхідні слідчі дії або в результаті слідства виходили на тих людей, які були в команді чинної тоді влади, що в підсумку все зводило нанівець», – прокоментував Дяденко.

Експерт звернув увагу, що від початку Євросоюз демонстрував досить жорстку проукраїнську позицію: були заморожені рахунки і активи представників команди Януковича, пропонувалося сприяння в розслідуванні.

Однак, за словами Дяденка, саме безініціативність, відсутність політичної волі і продажність правоохоронців в Україні призвела до того результату, що санкції можуть зняти і жодних питань до тієї влади не буде. На думку політолога, в Україні були зацікавлені особи в такій ситуації.

Санкції, розшук, кримінальні провадження: кого з чиновників режиму Януковича більше не переслідуютьЩоб не плутатися, ми зібрали до купи всі дані про те, кого з чиновників режиму Януковича більше не розшукують, з кого зняли санкції, а стосовно кого зупинили кримінальні провадження.

До того ж, після втечі Януковича нова влада не відзначилася особливими успіхами в боротьбі з корупцією, додав він.

«При Януковичі ті, хто крав з бюджету поза «сім'єю», отримали реальні кримінальні терміни. За часів прокурорства Юрія Луценка в ГПУ та його попередників результату не було, кримінальні провадження реєстрували, але дивним чином закривали або розслідували роками. Навіть без урахування юридичної оцінки очевидна відсутність політичної волі з боку влади. Це стосується й справ Майдану. П’ять років розслідування без результату», – прокоментував Михайло Дяденко.

Експерт висловив сумніви, що Україна зможе оскаржити рішення ЄС з приводу скасування санкцій з оточення Януковича та експрезидента, якщо таке буде ухвалено. За його словами, сьогодні таких механізмів немає. Єдиний варіант – політичні домовленості, зазначив він.

Він акцентував, що органи ЄС були налаштовані проукраїнськи, але Україна багато в чому винна сама – так і не були продемонстровані переконливі докази.

Політолог звернув увагу, що з приходом Володимира Зеленського був призначений новий генпрокурор, який на посаді близько чотирьох місяців. Однак система залишилася колишньою, антикорупційні органи – також, залишилися особи, які були призначені ще попередньою владою.

«Команда Зеленського також не продемонструвала поки ефективної боротьби з корупцією. Передумов, щоб правоохоронна система запрацювала, немає», – поділився думками експерт.

Також політолог припустив, що в разі скасування санкцій за деякий час представники команди Януковича можуть повернутися до України.

«Якщо бездіяльність триватиме, кадрових висновків ніхто не зробить, ймовірно, після чергових виборів владу отримає інша політична сила і члени «сім'ї» зможуть спокійно повернутися до України», – резюмував Михайло Дяденко.

Додамо, Янукович залишив Україну взимку 2014 року після масових розстрілів у центрі Києва під час подій Євромайдану.

24 січня 2019 року суд виніс вирок втікачеві-президентові Віктору Януковичу, заочно приговоривши його до 13 років ув'язнення за державну зраду. Захист «забезпечує можливість» повернення до України колишнього президента Віктора Януковича.

Раніше повідомлялося про те, що експрезидент Віктор Янукович хоче повернутися до України після приходу до влади Володимира Зеленського, щоб домогтися зняття всіх звинувачень і оскаржити винесені вироки.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, кого із чиновників режиму Януковича більше не переслідують.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: