У Кабміні назвали дату запуску електронного лікарняного

Читать на русском
У Кабміні запевнили, що з початку квітня нинішнього року в Україні звичайні лікарняні листи планують замінити електронними.

У Кабміні запевнили, що з початку квітня нинішнього року в Україні звичайні лікарняні листи планують замінити електронними.

Про це на пресконференції у вівторок, 28 січня, повідомив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль, повідомляє пресслужба відомства.

«Мінсоцполітики спільно з Міністерством охорони здоров'я планує запускати з 1 квітня електронні лікарняні», - сказав Коваль.

Новий Трудовий кодекс: які зміни очікують на працівників та роботодавцівОбов’язкові трудові договори, можливість працювати дистанційно, гнучкий режим робочого часу, зокрема, нічні зміни навіть для мам у декреті.

Він зазначив, що процес видачі електронного лікарняного буде автоматизовано. Кожен лікар, який видає лікарняний, має підписати документ своїм цифровим підписом у електронній системі. Далі інформація через реєстр у Пенсійному Фонді автоматично передаватиметься до Фонду соцстрахування, і там відразу знатимуть, що людина захворіла і їй призначена компенсація, оскільки вона є платником єдиного соціального внеску.

«Планується, що лікарняний, який буде відкривати лікар, матиме фіксований термін. Зараз у країні працюють протоколи. Кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування. Наприклад, на певну хворобу людина хворіє 6 днів. Лікарняний відразу відкривається на 6 днів... Якщо людина одужала, вона може вже не йти до лікаря, щоб закрити лікарняний, а просто виходити на роботу. Якщо ж людина потребує ще лікування, вона звертається знову до лікаря і в день закриття попереднього лікарняного відкривається новий», - зазначив Коваль.

Заступник міністра також повідомив, що механізм, коли людина виходитиме на роботу до дня закриття лікарняного, до кінця цього тижня буде повністю допрацьований.

«Це дозволить нам повністю відстежувати всі моменти, пов'язані з видачею фіктивних лікарняних. Ми знаємо про факти повністю підроблених лікарняних, коли один лікар за день видає по 100 лікарняних, ми знаємо, де на підприємстві немає падіння виробництва, але 90% працівників перебувають на лікарняних», - додав Коваль.

Відзначається, що роботодавці отримуватимуть інформацію щодо лікарняних своїх працівників зі спеціальних електронних систем. Запровадження електронних лікарняних із тимчасової втрати працездатності дозволить заощадити на рік до 5 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що українцям виплатили понад 700 млн грн за лікарняні та декретні.

Також нагадаємо, Кабмін розблокував виплату лікарняних.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: