Сайдік заявив про зменшення жертв серед мирного населення Донбасу

Читать на русском
У 2019 році було зафіксовано найменшу кількість жертв серед цивільного населення внаслідок конфлікту на Донбасі.

У 2019 році було зафіксовано найменшу кількість жертв серед цивільного населення внаслідок конфлікту на Донбасі.

Про це повідомив колишній спеціальний представник глави ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартін Сайдік.

«Минулий рік був найкращим, якщо говорити про статистику жертв серед цивільного населення. Набагато менше було зафіксовано загиблих і поранених мирних жителів. З 2016 року в нас було 88 загиблих і 354 поранених у рамках конфлікту. У 2019-му - тільки 19 загиблих і 128 поранених. У 2016-му серед загиблих було шестеро дітей, а торік взагалі жодна дитина не загинула», - сказав Сайдік.

«Тому ви бачите позитивні зрушення в цій ситуації. І це все завдяки нашій роботі, спрямованій на припинення вогню, зменшення випадків стрілянини», - додав він.

Ексспецпредставник голови ОБСЄ в Україні підкреслив, що під час його роботи в Мінську у фокусі була відповідальність за безпеку, захист цивільного населення. Крім того, сказав він, особлива увага приділялася «протимінній діяльності». «Міни - причина номер один, напевно, з якої гинуть діти в цьому конфлікті. Тому розмінування і протимінна діяльність, підвищення рівня обізнаності про небезпеку мір - це дуже важлива робота», - пояснив він.

Крім того, Сайдік висловив надію на те, що в лютому 2020 року досягнуто домовленості в рамках ТКГ у Мінську про три додаткові ділянки розведення сил і засобів.

Раніше Сайдік оцінив ймовірність заморожування конфлікту на Донбасі за сценарієм Придністров'я.

Також в ОБСЄ нагадали, що в «Мінську-2» немає автономії Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: