Перепис населення: які висновки має зробити уряд

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет представив результати оцінки чисельності наявного населення України, яка становить 37 млн 289 тисяч людей. Оскільки методика оцінювання викликає багато питань, тому цифра у понад 37 млн дещо сумнівна. Таку думку у коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Михайло Дяденко.

«Хотілося би бачити методику за якою проводився перепис. Ми бачили, що міністр заявляв про три способи отримання інформації, три способи підрахунку, які дали приблизно однаковий результат. На мій погляд цифра 37 млн дещо завищена, враховуючи те, що стільки українців виїхали за кордон на заробітки», – сказав він.

Виходячи з підрахунків уряду майже кожен десятий українець мешкає в Києві. «Цифра дійсно вражає. Отримані дані треба обдумувати і враховувати, виписуючи концепцію розвитку міста Києва. До речі, вже ухвалений в першому читанні проект закону про агломерацію. Тому важливо врахувати ці дані саме з огляду на цей фактор, що столиця увібрала значне число громадян. Багато хто орендує житло, багато людей проживають у несприятливих умовах. В цьому контексті варто було б розробляти стратегію розвитку столиці», – зауважив Михайло Дяденко.

Перепис населення: як проходитиме в Україні, та які країни планують електронний форматНе тільки український Кабмін міркує над тим, щоб провести електронну версію перепису населення. У найближчі два роки Індія, Німеччина, Чехія, Польща, РФ та ще декілька країн планують при переписі об’єднати традиційний спосіб із електронним.

«Якщо відкинути сумніви і виходити з цифри 37 млн осіб, то уряд отримав показники, з певною похибкою, скільки проживає людей в тому чи іншому регіоні чи населеному пункті. Це важливі цифри для стратегічного планування, для розуміння, яким чином спрямовувавти інвестиції з державного бюджету, розвивати території, які на сьогодні є депресивними, але там проживає значна кількість громадян», – підкреслив політолог.

На думку Дяденка, ідея перепису правильна, її можна вітати навіть в такому форматі, який був застосований.

«Якщо ці цифри дійсно відповідають реальному стану речей, то уряд отримав реальний інструмент, інше питання, чи зможе він ним скористатись, з огляду на те, що є питання до деяких членів Кабміну», – зазначив експерт.

За словами політолога, уряду треба в першу чергу створювати комфортні умови для життя, реально боротися з корупцією, а не примножуючи нові антикорупційні органи, а також створити безпечне для громадян середовище.

«На сьогодні в нас поліція в кращому випадку реагує на тяжкі злочини, а злочин невеликої тяжкості навіть не приймають для розслідування. Не кажучи вже про те, щоб захистити когось. Це викликає зневіру людей у правоохоронній системі. Питання рейдерства не подолано, і це особливо актуально на фоні того, що в країні збираються відкрити ринок землі. Без вирішення таких звичайних для нормальної демократичної країни питань, українці не будуть повертатися до країни», – підкреслив Михайло Дяденко.

Раніше ми повідомляли, що в Україні помирає вдвічі більше людей, ніж народжується.

Також ми писали про топ-10 найочікуваніших змін та подій в Україні у 2020 році, серед яких зокрема, й проведення перепису населення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: