США запровадили візові обмеження для громадян Ірану

Читать на русском
Візові обмеження США для іранців пов'язані з виходом Вашингтона в 2018 році з двостороннього Договору про дружбу з Тегераном.

У США припинили видачу віз громадянам Ірану, які прямували в країну з метою участі в розвитку торгівлі і взаємних інвестицій.

Про це йдеться в пресрелізі Служби імміграції та громадянства США (US Citizenship and Immigrations Services).

Введення нових візових обмежень для іранців, вказується в релізі, пов'язане з виходом Вашингтона в 2018 році з двостороннього Договору про дружбу, економічні відносини і консульські права від 1955 року із Тегераном.

«Громадяни Ірану більше не мають права на (отримання) віз E-1 (полягає у сприянні отримання дозволу на роботу для негромадян США з метою розвитку торгівлі та взаємних інвестицій) і E-2 (неімміграційна віза для відкриття підприємства в США, в яке власник інвестував значну суму капіталу), а також на продовження термінів перебування в країні на підставі договору», - йдеться в повідомленні.

При цьому іранці, які знаходяться зараз у США за візами типу E-1 і E-2, можуть залишатися в країні до закінчення терміну дії їх документів.

У жовтні 2018 року США вийшли з двостороннього договору з Іраном від 1955 року народження, оголосивши, що Тегеран використовує Міжнародний кримінальний суд (МУС) не за призначенням - в політичних і пропагандистських цілях. 5 листопада 2018 року США відновили санкції відносно Ірану в повному обсязі. Під них підпали експортні поставки іранської нафти, а також понад 700 банків, компаній та фізичних осіб. Це сталося після виходу Вашингтона 8 травня 2018 року через Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми, у зв'язку з чим майбутнє ядерної угоди опинилося під питанням.

Президент США Дональд Трамп у 2017 році скористався президентськими повноваженнями, щоб заборонити в'їзд у США громадянам Ірану, Лівії, Сомалі, Сирії, Ємену, Венесуели, КНДР і Чаду. Дана міра піддалася критиці з боку багатьох політиків і американської громадськості. Влада багатьох штатів через суди добилися припинення виконання цього рішення.

Як відомо, США пригрозили новому іранському генералу, наступнику Касема Сулеймані, ліквідацією.

Загострення відносин між Вашингтоном та Іраном сталося після ліквідації іранського генерала Сулеймані в Іраку. Напередодні глава Білого дому Дональд Трамп розкрив подробиці цієї операції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: