Економічний форум у Давосі: хто з перших осіб відвідував ВЕФ

Читать на русском

У Давосі 21 січня стартував Всесвітній економічний форум. Головна тема цьогорічного заходу – «Зацікавлені сторони за згуртований і стійкий мир». Очікується, що на форум приїде близько 2,8 тисяч учасників зі 117 країн (серед них 119 мільярдерів). Традиційно на ВЕФ також з'їжджаються світові лідери, парламентарії та керівники міжнародних організацій. «Слово і Діло» подивилося, хто з перших осіб приїжджав до Давоса.

Цьогоріч Давос відвідає президент України Володимир Зеленський, він також буде одним із спікерів форуму. Крім Зеленського, виступатиме канцлер Німеччини Ангела Меркель, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і генсек ООН Антоніу Гутерріш. Усього на форумі буде близько 53 лідерів держав.

На Давоський форум торік прибули 60 перших осіб країн-учасниць, проте багато світових лідерів скасували поїздку через проблеми у своїх країнах. Зокрема, форум не відвідав Дональд Трамп, у США тоді була тимчасова зупинка роботи уряду. Президент Франції Еммануель Макрон скасував візит через протести «жовтих жилетів», тодішній прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей – через проблеми в переговорах щодо Brexit. Зате ВЕФ відвідала Ангела Меркель, принц Вільям та інші.

Близько 70 президентів і глав урядів відвідали Економічний форум у 2018 році. Серед спікерів був Трамп, прем'єр Індії Нарендра Монді (який розкритикував протекціонізм у світовій торгівлі) та Макрон (закликав переглянути стратегію Європейського союзу на найближчі 10 років).

У 2012-2017 роках на форум до Давоса приїжджали в середньому 40-45 перших осіб країн-учасниць. Серед них був президент Китаю Сі Цзіньпін, віцепрезидент США Джо Байден, президент України Петро Порошенко, прем'єр Нідерландів Марк Рютте, тодішні прем'єр Британії Девід Кемерон і держсекретар США Джон Керрі. У 2012 році на форумі виступав Віктор Янукович, який заявляв про незмінність курсу України на європейську інтеграцію.

Не надто популярний був форум у 2000-2006 роках. Наприклад, у 2006-му приїхали тільки 15 лідерів країн, у 2005-му – 20.

Нагадаємо, на форум в Давосі поїхали понад 20 народних депутатів України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: