Як міністр освіти Новосад виконує обіцянки

Читать на русском
Міністр освіти і науки Ганна Новосад дала 63 обіцянки, виконала – три і дві вже провалила.
mon.gov.ua

Навколо зарплат українських міністрів кілька тижнів не вщухають різні скандали. Спочатку резонанс в суспільстві спричинили суми, які члени Кабінету міністрів отримали в грудні, тепер обговорюють заяву Ганни Новосад. Міністр освіти і науки сказала, що її зарплати в 36 тисяч гривень не вистачить на те, щоб у майбутньому утримувати дитину.

«Зараз моя зарплата на руки в середньому становить 36 тисяч гривень. Мені цього вистачає, щоб нормально прожити. Але якщо ви мене запитаєте, чи влаштовує мене це як молоду людину, яка має думати про своє майбутнє, про заощадження, про пенсії, то цього не вистачить. Колись я захочу мати дитину, а на таку зарплату я її не зможу утримувати. А я не готова піти на ситуацію, коли хтось буде утримувати мене, я повинна сама мати конкурентну зарплату», – заявила вона в інтерв'ю.

Поки до Анни Новосад прикута пильна увага, «Слово і Діло» пропонує подивитися, як міністр виконує свої обіцянки. За час роботи в Кабінеті міністрів Новосад дала 63 обіцянки, виконала – три (5%) і дві провалила.

Ніяких масштабних обіцянок Новосад поки виконати не встигла. У день свого призначення міністр запевнила, що розробить і подасть план змін у підходах до управління і фінансування у вищій освіті і науці. Обіцянку вона виконала наприкінці грудня. Міністр анонсувала, що з січня в Україні почнеться масштабна реформа вищої освіти. Одна з перших новацій – нова формула фінансування, в міністерстві хочуть зняти залежність фінансування вишів від кількості студентів і спрямувати кошти до кращих закладів, які будуть оцінюватися за конкретними показниками. Крім того, 80% бюджету університети будуть отримувати для базових витрат, а решта – розподілятися залежно від показників.

Також Новосад виконала обіцянку до кінця 2019 року подати низку проєктів та актів зі зміни фінансування державного замовлення у вищих навчальних закладах. Станом на грудень міністерство розробило і подало на узгодження два проєкти постанов щодо зміни фінансування держзамовлення: «Деякі питання підготовки здобувачів вищої освіти» і «Деякі питання запровадження індикативної собівартості».

При цьому в жовтні Новосад не змогла представити план роботи Міністерства освіти, хоча обіцяла. Восени на сайті відомства був лише план роботи на 2019 рік.

Крім того, міністр провалив обіцянку до кінця 2019-го презентувати новий стандарт дошкільної освіти. «Передусім ми хочемо оновити базовий компонент дошкільної освіти. Це стандарт дошкільної освіти, який визначає очікувані результати. Тобто, що дитина на виході зі школи повинна знати і вміти, які відповідно до вікових особливостей навички вона повинна отримати. Ось такий стандарт до кінця року ми презентуємо в новому драфті для обговорення», – говорила Новосад у листопаді. Однак обіцяна презентація до кінця року не з'явилася. При цьому відповідно до закону базовий компонент дошкільної освіти переглядається не рідше одного разу на 10 років. Тому оновлення компонента має бути здійснено до 30 червня 2020 року.

На сьогодні Новосад ще потрібно виконати 58 обіцянок. Зокрема, незабаром після призначення міністр пообіцяла представити модель зміни системи управління в освіті і втілювати реформу інклюзивної освіти. Згідно з програмою Кабінету міністрів Новосад повинна підтримувати молодих вчених шляхом надання стимулів здійснення наукової кар'єри, розробити нові стандарти, програми і підручники для базової та старшої школи, надавати вчителям підтримку і стимулювати кращих вчителів, підвищувати соціальний статус педагогів у дошкільних установах (досягнувши рівня їх зарплати щонайменше 4 прожиткових мінімумів).

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що обіцяє нова влада щодо підвищення зарплат вчителям і які обіцянки вже провалили попередники.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: