Суддя Вовк удруге став головою ОАСК: наскільки впливова ця посада

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Головою Окружного адміністративного суду Києва вдруге обрано Павла Вовка. Таємним голосуванням Вовка підтримали 39 з 42 суддів. Говорити про те, що під час таємного голосування були якісь підтасовки, не доводиться, оскільки колектив Окружного адміністративного суду Києва дійсно підтримує свого шефа. Про це в коментарі «Слово і Діло» сказав адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

«Він користується авторитетом серед колег, думаю, що судді голосували по совісті, тому що колектив насправді підтримував свого голову», - зазначив юрист.

За словами Дубова, насправді посада голови суду, крім ментальних стереотипів, нічого не дає.

«У голови суду немає якихось надзвичайних повноважень у частині здійснення правосуддя. Якщо раніше голови судів вручну розписували справи між суддями, то зараз вже діє автоматизована система. Що стосується інших повноважень, то, по суті, вони на рівні завгоспа, який вирішує, яку канцелярію купити. Також він розписує відпустки, відрядження», - зазначив Геннадій Дубов.

Чи можна оскаржити призначення адвоката Януковича на посаду заступника директора ДБРКонкурс на посаду заступника директора ДБР пройшов адвокат Януковича. Громадські організації кажуть про конфлікт інтересів та вимагають відсторонити Олександра Бабікова.

Юрист зауважив, що в голови суду немає якихось важелів, щоб схиляти до якихось рішень суддів проти їхньої волі.

«Звільнити він суддю не може. Впливати на те, які справи потрапляють до суддів, теж не може. Це, грубо кажучи, автоматично робить барабан. Роль голови суду перебільшена, просто він представляє інтереси своєї установи серед інших організацій», - сказав Дубов.

Нагадаємо, що 2 серпня 2019 року голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку вручили повідомлення про підозру у втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Павло Вовк заявив про добровільне складання повноважень голови Окружного адмінсуду Києва. Про це він сказав на засіданні Вищої ради правосуддя, яка розглядала клопотання Генеральної прокуратури про відсторонення Вовка від здійснення правосуддя в зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності. В результаті ВСП відхилив клопотання ГПУ.

«Розслідування було, а результату не було. Питання в тому, що одіозний суддя або не одіозний. Хоч і кажуть, що диму без вогню не буває, але ніхто ж не довів, що він вчинив злочин», - зазначив юрист.

Раніше «Слово і Діло» писало, що влітку 2019 року голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку вручили повідомлення про підозру у втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів для уникнення обов'язкового кваліфікаційного оцінювання.

Суддя Вовк заявляв, що замовником його кримінального переслідування є колишній президент Петро Порошенко, який нібито мститься йому за рішення про незаконність націоналізації ПриватБанку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: