Зеленський обговорив із головою ОБСЄ розширення місії на Донбасі

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром, міністром європейських і закордонних справ Республіки Албанія, чинним головою ОБСЄ Еді Рамою.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром, міністром європейських і закордонних справ Республіки Албанія, чинним головою ОБСЄ Еді Рамою.

Про це повідомляє Офіс президента.

«Для нас дуже важливо, що Албанія завжди підтримувала суверенітет і територіальну цілісність України. Дякуємо вам за це», – сказав глава держави.

Президент наголосив, що важливим фактором для України є питання відносин з ОБСЄ у контексті головування Албанії в цій організації.

Володимир Зеленський зазначив, що на зустрічі в Нормандському форматі в Парижі 9 грудня 2019 року сторони домовилися про кілька позицій щодо ОБСЄ, які допоможуть у досягненні миру на Донбасі. Йдеться про цілодобову роботу Спеціальної моніторингової місії, дзеркальне збільшення кількості спостерігачів на контрольованій Україною території та на окупованій, а також про доступ ОБСЄ на ділянки, де не відбулося розведення сил.

«Дуже важливо, що це робота ОБСЄ у форматі 24/7 на всій території Донбасу, включно зі спостереженням на українсько-російському кордоні. І вкрай необхідно, щоб там були створені умови для безпеки спостерігачів. Це важлива гуманітарна місія», – наголосив президент України.

Еді Рама погодився, що такий формат допоможе отримувати більш достовірні дані спостереження, а також наголосив, що Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ слід посилити.

Сторони обговорили питання розширення мандата місії ОБСЄ в Україні.

Додатково йшлося про економічні відносини між Україною та Албанією. Зокрема, співрозмовники зробили акцент на розвитку туристичної галузі та потенціалу товарообігу.

Нагадаємо, Еді Рама під час представлення пріоритетів Албанського головування повідомив, що свій перший візит як чинний голова ОБСЄ здійснить до України.

Він перебуває в Україні із дводенним візитом і має намір відвідати Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: