Трамп погрожував союзникам митами заради звинувачень щодо Ірану

Читать на русском
Президент США Дональд Трамп погрожував Франції, Великобританії та Німеччини запровадити мита в розмірі 25 відсотків на європейські автомобілі, якщо вони не звинуватять Іран в порушенні Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо його ядерної програми.

Президент США Дональд Трамп погрожував Франції, Великобританії та Німеччини запровадити мита в розмірі 25% на європейські автомобілі, якщо вони не звинуватять Іран в порушенні Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо його ядерної програми.

Про це з посиланням на джерела повідомила газета The Washington Post.

За попередніми даними, попередження було зроблено за тиждень до того, як європейські країни запустили механізм врегулювання суперечок в рамках ядерної угоди. Одне з джерел назвало подібний крок вимаганням. Видання вважає, що загроза була передана безпосередньо чиновникам до Берліна, Парижа і Лондона.

У той час як Сполучені Штати вважають, що цей механізм має вирішальне значення для відновлення санкцій щодо Ірану протягом 65 днів, європейці вважають цю міру останньою можливістю врятувати угоду, яка, на їхню думку, життєво важлива для зниження напруженості і обмеження ядерної програми Ірану.

3 жовтня американська влада вирішила з 18 жовтня запровадити мита на літаки і сільгосппродукцію з ЄС в розмірі 10% і 25% відповідно. В основному заходи торкнуться Франції, Німеччини, Іспанії та Великобританії. Арбітраж СОТ дозволив запровадити мита на товари та послуги країн ЄС майже на $ 7,5 млрд через скандал з фінансуванням європейськими урядами Airbus.

4 листопада міністр торгівлі США Уілбур Росс допустив, що США можуть відмовитися від підвищення мит на імпортовані автомобілі з країн ЄС, оскільки існує можливість домовитися з європейськими автоконцернами.

11 листопада газета Politico з посиланням на джерела в адміністрації президента повідомила, що Трамп має намір відкласти запровадження мит на автомобілі з Євросоюзу на півроку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: