Зеленський і Меркель провели телефонні переговори

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський в середу, 15 січня, провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Президент України Володимир Зеленський в середу, 15 січня, провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Ппро це повідомляє Офіс президента.

Канцлер висловила співчуття в зв'язку з катастрофою українського літака в Ірані.

Глава української держави заявив, що очікує на ефективне розслідування та притягнення до кримінальної відповідальності винних у катастрофі літака українських авіаліній, а також на компенсації сім'ям загиблих і компанії-перевізнику. Президент України закликав Німеччину політично сприяти цьому процесу.

Сторони також обговорили укладені домовленості щодо транзиту газу територією України до Європи.

Зеленський зазначив, що задоволений досягнутим компромісом і укладенням нового контракту, і подякував Німеччині за посередництво. Меркель зі свого боку зазначила, що наступним завданням є забезпечення збільшення інвестицій в українську ГТС для підвищення її конкурентоспроможності.

Співрозмовники також поспілкувалися про ситуацію на Донбасі. Зеленським подякував Меркель за зустріч у Парижі 9 грудня.

Президент нагадав, що завдяки переговорам вдалося досягти домовленостей про повернення частини утримуваних українців. Він наголосив, що зараз ведеться робота над формуванням чергових списків для звільнення.

Водночас Зеленський висловив стурбованість невиконанням домовленостей щодо забезпечення реального режиму повної тиші на Донбасі.

Крім того, президент висловив стурбованість недопуском представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до незаконно утримуваних осіб на непідконтрольних територіях.

Нагадаємо, минулого тижня Меркель у Москві провела зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним.

Путін і Меркель обговорили низку питань, серед яких ситуація на Донбасі, іранська ядерна програма, війна в Лівії, ситуація в Сирії, а також будівництво «Північного потоку-2».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: