НБУ хоче знизити облікову ставку до 8%. Чи стануть кредити дешевшими?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Глава Національного банку (НБУ) Яків Смолій заявив, що облікова ставка може скласти 8% вже в 2020 році, хоча таке зниження планувалося не раніше 2021 року. «У нас є всі передумови для того, щоб знижувати облікову ставку більш швидкими темпами. Ставку в 8% слід очікувати в 2020 році», – сказав Смолій. У коментарі «Слово і Діло» директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин пояснив, що не тільки від облікової ставки Нацбанку залежить доступ до кредитів, а й загалом від готовності банків кредитувати реальний сектор, домогосподарства.

Економіст підкреслив, що не менш важливо те, як НБУ та Міністерство фінансів буде працювати на облігаціях внутрішньо-державної позики.

«Такої ситуації, як зараз, вже не буде, оскільки слідом за обліковою ставкою впаде нижче прибутковість депозитних сертифікатів. Однак, якщо активність буде хоча би близька до нинішньої й триватиме, то банкам набагато вигідніше заробляти на безризикових інструментах, ніж кредитувати ризиковий реальний сектор», – прокоментував Василь Юрчишин.

Експерт додав, що саме по собі зниження облікової ставки варто сприймати як натяк на те, що щось може статися. Однак для того, щоб це відбулося, реально потрібна довіра між економічними агентами, зокрема в трикутнику «влада-банки-населення».

Як змінилися ціни з моменту обрання Зеленського президентомЗа вісім місяців роботи президента гривня зміцнилась, вартість бензину і тарифи на комуналку майже не змінились, але подорожчала гаряча вода.

Також, за словами економіста, проєкти, які можуть впроваджувати в різних сферах, повинні знайти підтримку в приватних інвесторів. Наприклад, інфраструктурні проєкти добре працюють за умови співпраці держави і приватного сектору. Тільки в цьому разі можна говорити про успіх, уточнив він.

Василь Юрчишин додав, що багато чого залежатиме від того, якою буде політика щодо депозитів населення. Він звернув увагу, що цього року приплив депозитів є, але це не призвело до розширення кредитування.

«Облікова ставка – не єдиний і не найголовніший критерій для того, щоб в 2020 році відбулося розширення фінансування реального сектора економіки», – пояснив Юрчишин.

Директор економічних програм Центру Разумкова також звернув увагу на заяву прем'єра Олексія Гончарука про те, що в 2020 році ставки за кредитами знизяться до 12-13% річних.

Економіст аргументував, що знизити облікову ставку можна було набагато раніше, оскільки вже влітку було зрозуміло, що інфляція буде на рівні 5-7%.

«Вже влітку можна було знижувати процентну ставку умовно до 12%. Оскільки цього не сталося, видавати якісь заходи зараз за велике досягнення недоречно», – резюмував Василь Юрчишин.

Як змінилися ціни з моменту обрання Зеленського президентом – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» докладніше розібралося, з якими європейськими країнами торгувала Україна в 2019 році і скільки інвестицій отримала.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: