Новий Трудовий кодекс: кому стане легше оформитися на роботу

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Новий Трудовий кодекс президент Володимир Зеленський доручав розробити і ухвалити до кінця 2019 року, проте урядовий законопроект з'явився на сайті Верховної ради тільки на початку 2020-го. Які нововведення передбачає проєкт Закону «Про працю», «Слово і Діло» розпитало кандидата юридичних наук Геннадія Дубова.

Юрист зазначив, що чинний кодекс законів про працю був ухвалений в 1971 році, проте постійно допрацьовувався і практично під кожною статтею є примітка, що вона змінювалася. У запропонованому Кабміном проєкті закону «Про працю» об'єднали все законодавство, що регулює трудові відносини.

«Концептуально змінюється те, що трудовий договір повинен укладатися в письмовій формі. Зазвичай сьогодні, якщо це не контракт, то окремий документ між працівником і роботодавцем не підписується. Видається наказ про прийом на роботу, використовується певна посадова інструкція», – розповів Геннадій Дубов.

Кабмін створить платформу для працевлаштування інвалідівВ уряді вважають, що людина з інвалідністю має отримати якісну і професійну підготовку для підвищення своєї конкурентоспроможності.

Трудовий договір буде складатися з 13 пунктів, і якщо сторони не досягнуть згоди щодо кожного з них, договір не буде вважатися укладеним. Якщо зараз існує безстроковий, строковий трудовий договір і контракт, то проєкт закону передбачає 7 варіантів: безстроковий, строковий, короткостроковий (до двох місяців), сезонний, з нефіксованим робочим часом, учнівський та трудовий договір з домашнім працівником.

«У законопроекті контракту немає. Він йде як строковий трудовий договір. Переважно це те ж саме. За строковим договором обмежений перелік можливостей, коли він може укладатися. За різними видами трудових договорів передбачені різні терміни і різний порядок їх розірвання. Найцікавіший – це трудовий договір за фіксованим робочим часом», – зазначив юрист.

За його словами, цей вид договору передбачає, що працівник нібито перебуває в режимі очікування – виконує роботу, коли роботодавець її надасть. Зарплата в такому разі виплачується за фактично відпрацьований час. Тобто якщо людина за місяць працювала 2 години, то їх і оплатять.

«Єдине обмеження в проєкті закону – кількість таких договорів не може перевищувати 10% від загальної кількості трудових договорів у цього роботодавця. Мінімальна тривалість робочого часу за цим договором: 8 годин протягом місяця», – уточнив Геннадій Дубов.

Серед нововведень також з'явився трудовий договір з домашнім працівником, що дає можливість домробітницям, няням, садівникам офіційно оформляти трудові відносини, виплачувати внески, необхідні для отримання пенсії в майбутньому. «Не зрозуміло поки, хто буде адмініструвати ці трудові відносини», – зазначив юрист.

Найбільш дискусійне питання нового законопроекту стосується пропозиції дати можливість роботодавцю звільняти працівників, по суті, без видимих причин.

«У рамках попереднього Кодексу про працю звільнення з ініціативи роботодавця могло відбуватися суто з підстав, передбачених законодавством. У пропонованому законопроекті ч. 1 ст. 31 передбачає, що «роботодавець має право з власної ініціативи розірвати трудовий договір з працівником». За будь-якої причини. Питання полягає тільки в тому, за який період часу роботодавець повинен попередити про звільнення», – пояснив Дубов.

У роботодавця буде вибір: або попередити працівника про звільнення заздалегідь (від 15 до 90 днів), або виплатити йому компенсацію і звільнити відразу. Якщо працівник пропрацював не більше пів року, досить його повідомити про звільнення за 15 днів, а якщо людина пропрацювала на цьому місці понад 10 років, тоді – за 90 днів.

«Роботодавець може не чекати, а звільнити раніше, виплативши працівникові компенсацію, «передбачену трудовим договором, але не менше середньоденного заробітку працівника за кожний робочий день зменшення терміну повідомлення», – уточнив юрист.

Зараз не можна звільнити людину, поки вона перебуває на лікарняному або у відпустці. Нове трудове законодавство, за словами юриста, пропонує зберегти такі преференції тільки для вагітних і тих, хто перебуває в декретній відпустці.

Можна буде просто повідомити працівника електронною поштою, оплатити «вихідну допомогу» і розпрощатися з ним. З одного боку, в такий спосіб роботодавці нарешті зможуть звільняти несумлінних співробітників, які часто «відсиджувалися» на лікарняних, з іншого боку, безробітними можуть стати люди, які потребують тривалого лікування або реабілітації.

Відзначимо, що і працівник має право в будь-який час звільнитися. Однак він зобов'язаний попередити про це роботодавця щонайменше за два тижні.

Геннадій Дубов зазначив, що із нововведень, що стосуються трудових спорів, запроваджується поняття медіації. Професійні посередники будуть допомагати сторонам домовитися і знайти вихід зі спірних ситуацій.

Новим трудовим законом скасовуються трудові книжки. «Протягом трьох місяців після набрання чинності закону роботодавці повинні будуть роздати працівникам їхні трудові книжки», – уточнив юрист.

Що стосується відпусток, то зараз перед звільненням працівникові повинні виплатити відпускні за всі відпустки, що накопичилися протягом років (якщо такі є). За новим законодавством пропонується при звільненні компенсувати тільки виплати за невикористану відпустку поточного і попереднього років. Невикористана відпустка (24 дні) має бути надана працівнику до кінця року. За ненадання відпустки роботодавцю загрожує покарання.

Раніше «Слово і Діло» писало, як Верховна рада і Кабмін впоралися з дорученнями Зеленського.

Також ми повідомляли, що Кабінет міністрів створить платформу для працевлаштування інвалідів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: