ЗМІ повідомили про дискримінацію українців під час прийому на роботу в Естонії

Читать на русском
В Естонії журналісти поскаржилися на дискримінацію громадян України під час прийому на роботу.

В Естонії журналісти поскаржилися на дискримінацію громадян України під час прийому на роботу.

Тому, кореспондент порталу rus.err.ee звернувся до Міністерства соціальних справ для того, щоб з'ясувати ситуацію.

За інформацією ЗМІ, естонське підприємство Accenta Mööbel нещодавно шукало оператора свердлильно-фрезерного верстату. Вимог, які пред'являлися до претендентів, було небагато. Працевлаштувати могли чоловіка у віці 25-35 років, якому готові були надати навчання. Однак великий резонанс у соцмережах викликала приписка «Громадян України прохання не турбувати».

Роботодавців хочуть штрафувати за затримку зарплат. Що з цього вийде?У Мінсоцполітики розробили законопроект, покликаний захистити право працівників на своєчасну оплату праці.

Згідно з Конституцією держави, «ніхто не може бути підданий дискримінації через його національну та расову приналежність, колір шкіри, стать, мову, походження, віросповідання, політичні чи інші переконання, а також майнове і соціальне положення або за іншими обставинами».

На уточнююче запитання журналіста, чи можна ставити рівність між «українцями» і «громадянами України» радник відділу політики рівноправності Міністерства соціальних справ Агнес Ейнман відповіла, що все ж ні, хоча дискримінація за походженням заборонена.

А ось уповноважена з гендерної рівноправності і рівного поводження Лійза Пакоста знайшла в цьому оголошенні відразу три елементи дискримінації.

«В оголошенні про роботу є три дискримінаційні умови - стать (шукають чоловіка), вік (шукають людину 25-35 років) і виключення громадян України з числа кандидатів. Всі три з цих умов заборонені, тому що вони не мають ніякого зв'язку з роботою, орієнтованою на результат. Такі обмеження виключають можливість участі на ринку праці дуже хороших працівників, наприклад меблевиків, якими можуть бути і жінки у віці старше 40 років. А однією з таких жінок може бути, наприклад, громадянка України з довгостроковим видом на проживання в Естонії», - говорить капостей.

Член правління фірми Accenta Mööbel Наталія Бондар запевняє, громадяни України, котрі приїжджають до Естонії часто не зацікавлені в довгострокових трудових відносинах, а підприємство змушене буде витрачати серйозний ресурс на їхнє навчання.

«Можливо, що це нам так сильно не пощастило, але у нас працювало декілька громадян України, яких ми були змушені звільнити. Вони нічого не робили, ходили, склавши руки в кишені, і тільки отримували зарплату, - поділилася своїм досвідом керівник фірми. - Доводиться постійно стояти над ними цербером, весь час їх підганяти. Але другий момент - ми не в змозі платити громадянам України ту зарплату, яку ми за законом зобов'язані забезпечувати іноземцям».

За словами Лійзи Пакости, незалежно від тексту оголошення, кожен має право висувати свою кандидатуру, і роботодавець не має виключати будь-кого на підставі певних дискримінаційних характеристик, але повинен наймати на роботу кращого претендента.

«Це, безумовно, абсолютно класичний випадок дискримінації, можна сказати, прямо за підручником. Причому дане оголошення дискримінаційне не тільки по відношенню до українців, але й щодо жінок і певних вікових груп. Якщо у фірми були якісь побоювання щодо наявності посвідки на проживання або дозволу на роботу, то треба було вказати саме це без прив'язки до громадянства», - висловився професор права, викладач ТТУ, один з лідерів української громади Естонії Євген Цибуленко.

Раніше Естонія відреагувала на запуск Росією поїздів по Кримському мосту.

Також нагадаємо, в Кабміні закликали роботодавців збільшити зарплати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: