Війна з Іраном і припинення поставок нафти до Білорусі: що буде з цінами на бензин

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Інформаційний привід про конфлікт між США та Іраном може бути використаний як для підвищення, так і для зниження котирувань. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Рябцев пояснив, що будь-яке важливе повідомлення про взаємини США і Ірану може як підвищити котирування, так і знизити. Він звернув увагу, що після атаки Ірану на військові бази котирування підскочили, а після заяви США про те, що вони не будуть реагувати, ціни на нафту знизилися.

Енергетик пояснив, що максимальна амплітуда коливань становить щонайбільше 4%. Крім того, це не є тривалим процесом.

«Тренд на зростання котирувань не відрізняється від іншого сезонного тренду, який почався в жовтні й триває донині», – зазначив він.

Енергетик висловив сумніви з приводу того, що взаємини між США і Іраном можуть позначитися на цінах в Україні. На його думку, значно більшою небезпекою за геополітичні розборки є те, що досі не підписано угоду про постачання російської нафти на білоруські заводи.

Експорт білоруських нафтопродуктів припинено до скасування відповідного рішення, сказав співрозмовник.

Ціни на бензин: динаміка вартості пального для авто за останні п'ять роківБензин і дизельне паливо з 2014 до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі, а газ іноді падаву ціні.

Геннадій Рябцев зазначив, що переговори тривають, а основний торг ведеться навколо цін. Зараз російська нафта постачається до Білорусі за ціною на 15%-17% нижчою за так звані світові котирування.

Він пояснив, що торги йдуть з приводу того, скільки нафти буде постачатися за цією ціною, а не за повною європейською вартістю.

«Усе залежить від того, як розвиватимуться взаємини між країнами. РФ отримує великі кошти від переробки власної нафти на двох сучасних білоруських заводах, тому тут тиск керівництва РФ на білоруське зустрічає опір не стільки з Білорусі, скільки з боку російських компаній, які є акціонерами білоруських заводів. Вони на цьому можуть серйозно програти і чинять тиск на російський уряд для досягнення компромісу», – прокоментував Геннадій Рябцев.

Енергетик зауважив, що, за різними даними, обсяги експорту в січні з Білорусі будуть меншими, ніж торік. Рябцев уточнив, що обсяги споживання в січні значно нижче через тривалі свята і «мертвий сезон». Експерт не виключив, що в разі сніжної погоди ситуація з бензином буде ще складніше.

При цьому він нагадав, що трейдери зобов'язалися знижувати ціни після зустрічі з президентом.

Чим закінчиться конфлікт між Іраном і США – читайте в авторській колонці за посиланням.

Динаміка вартості пального для авто за останні п'ять років – тут.

«Слово і Діло» зафіксувало основні економічні показники після другого туру президентських виборів (станом на 23 квітня 2019 року), а сьогодні пропонує подивитися, які з них змінилися, а які залишилися такими самими, як і вісім місяців тому.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: