Конфлікт США та Ірану на Близькому Сході: чи буде нова війна

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У ніч на 3 січня 2020 року розміщене в Іраку Об'єднане командування спеціальних операцій (USSOCOM) США ліквідувало в міжнародному аеропорту Багдада командувача силами спеціального призначення «Аль-Кудс» Корпусу вартових ісламської революції генерала Касема Сулеймані. В Ірані повідомили, що розробили понад 10 варіантів відплати Америці за ліквідацію високопоставленого генерала Сулеймані в Іраку. Зі свого боку міністр оборони США Марк Еспер заявив, що Вашингтон хоче не розв'язати війну з Іраном, а, навпаки, покласти їй край. У коментарі «Слово і Діло» глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський пояснив, що не варто сприймати ситуацію як апокаліпсис. На його думку, нинішнє загострення – продовження тривалого конфлікту, який понад 20 років триває на території Близького Сходу.

«За логікою президента США Дональда Трампа та міжнародної спільноти був знищений терорист. Так, він носив погони іранських збройних структур. Однак, що іранський генерал робить на території Іраку?» – поділився міркуваннями військовий експерт.

Сергій Грабський нагадав про те, що раніше ізраїльські спецслужби кілька разів готували удар по вельми одіозній фігурі Сулеймані, але з різних причин удар не вдавався.

Глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» зауважив, що панічні настрої і розмови про те, що ескалація між Іраном і США – початок третьої гарячої війни, перебільшені.

«Передумов до третьої світової війни немає. Занадто непорівнянні обсяги сил і засобів з різних сторін. Порівнювати потенціал США з потенціалом Ірану нерозумно», – констатував військовий.

Крім того, Сергій Грабський звернув увагу, що загострення відносин між Іраном і США триває давно, а різних авіаударів завдають постійно.

Найрезонансніші авіакатастрофи у світовій історіїЗбиття радянським винищувачем південнокорейського літака, теракт 11 вересня у США та трагедія малайзійського «Боїнга»: «Слово і Діло» зібрало список найгучніших авіакатастроф в історії людства.

«На Близькому Сході така війна триває з моменту вступу США до Іраку. З більшою чи меншою інтенсивністю бойові дії не припинялися ніколи. Зараз ми бачимо один з епізодів ескалації», – прокоментував Грабський.

Потрібно розуміти, що США завжди будуть готові завдавати ударів, про що вони і попередили, акцентував фахівець.

«Чи може Іран перешкодити? Ні. Чи призведе це до можливих спалахів актів тероризму та ескалації? Так. До нової повномасштабної війни – ні», – прокоментував військовий експерт.

На його думку, не варто також виключати і медійну складову в цій ситуації.

«2020 рік – рік президентських виборів у США. Чи хоче Трамп використати ситуацію у своїй передвиборчій кампанії? Можливо так, щоб спочатку уникнути імпічменту. Таку версію як опцію можна розглядати. Чи потрібна Трампу переможна війна? Якщо активні дії затягнуться, то будуть жертви і серед американських військовослужбовців, що однозначно викличе негативну реакцію в американському суспільстві, що напередодні виборів Трампу не вигідно», – аргументував Сергій Грабський.

Підсумовуючи, експерт зауважив, що через катастрофу авіалайнера МАУ в Тегерані Україну починають вплутувати в ситуацію, що здається безглуздим.

«Ми були б в епіцентрі ситуації, якби мали інтереси на території Іраку або ще десь. Товарообіг між нашими країнами – це навіть не крапля в морі. Позиціонувати Україну як стратегічного гравця в цій частині земної кулі – перебільшення», – резюмував Сергій Грабський.

Нагадаємо, рано-вранці 8 січня авіалайнер Boeing-737 «Міжнародних ліній України» розбився в столиці Ірану, Тегерані. Він виконував рейс PS 752 Тегеран – Київ. На його борту перебувало 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Усі вони загинули.

«Слово і Діло» вирішило нагадати про найбільш резонансні авіакатастрофи у світовій історії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: