Завершення війни на Донбасі: чи стане 2020 рік переломним

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Президент України Володимир Зеленський неодноразово підкреслював, що його завданням як президента України є завершення війни, повернення окупованих територій і встановлення миру. Зокрема, під час осіннього пресмарафону глава держави заявив: «Я йшов, як президент миру, я хочу закінчити війну». У коментарі «Слово і Діло» військовий експерт Олег Жданов висловив сумніви з приводу того, що виконати обіцяне президенту вдасться в наступному році, але зазначив, що все може бути.

Військовий експерт зауважив, що для Донбасу в 2020 році можливі два сценарії. Все буде залежати від твердості та намірів Зеленського.

«Доля Донбасу в 2020 році залежить від того, чи зможе Зеленський дотиснути російського президента Володимира Путіна у питанні зміни Мінських угод. При цьому потрібно залучити на свій бік прихильників як в Європі, так і за океаном», – сказав Жданов.

На його думку, перший варіант доволі реалістичний та полягає в тому, що ситуація на Донбасі заморожується до 2021 року. У рамках нормандського саміту фактично президент України оголосив цей сценарій. Йшлося про те, що, якщо не досягнуть компромісу, значить, не буде і виборів у 2020 році на цих територіях, вони переносяться на 2021 рік, нагадав Олег Жданов.

«Всі чудово розуміють, що якщо ми беремо під контроль кордон, відновлюємо там конституційний лад України, то питання війни зникає саме собою. Вся проблема війни полягає в присутності там РФ у вигляді збройних сил. Якщо вони йдуть звідти, ми закриваємо питання Донбасу і починаємо вирішувати питання Криму», – прокоментував військовий експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

В іншому разі, якщо РФ не йде з Донбасу в 2020 році, то війна залишається в перманентному стані, Росія буде обстрілювати, наносити нам поразки, вказав він.

«На жаль, сьогодні для РФ це реальний та єдиний спосіб тиску на Україну в плані примусу до «Мінська» в їх трактуванні», – підсумував Олег Жданов.

Резюмуючи, військовий експерт підкреслив, що в 2020 році або триватимуть уповільнені обстріли зі збитками та людськими втратами, або буде конструктив і вирішення ситуації.

Нагадаємо, 19 квітня 2019 року будучи кандидатом у президенти України Володимир Зеленський пообіцяв, що зробить все, щоб закінчити війну. «З приводу війни – ми зробимо все, щоб її закінчити», – заявив він.

Топ виконаних і провалених обіцянок Зеленського за підсумками року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: