Обмін полоненими: ЗМІ назвали імена дев'яти бійців

Читать на русском
Названо імена українських військових, яких сепаратисти повинні будуть завтра передати українській стороні.

В Україні в ході обміну утримуваними особами, запланованого на 29 грудня, повернуться, щонайменше, сім військовослужбовців.

Передача ще двох імовірна, але не підтверджена, про це в суботу, 28 грудня, повідомляє Інтерфакс-Україна, з посиланням на джерело, наближене до процесу переговорів з обміну.

Зокрема, очікується повернення військовослужбовців, які перебували в полоні з 2015 року: бійця 1-ї окремої танкової бригади Богдана Пантюшенка, який потрапив у полон під час операції в районі Донецького аеропорту, Сергія Глондаря і Олександра Коринькова з 3-го полку спецназу ЗСУ, котрі потрапили в полон під час виконання бойового завдання в районі Дебальцевого. Пантюшенка подавали на нагородження орденом За мужність 3-го ступеня. Глондар нагороджений у 2014 році відзнакою Міноборони України За зразкову службу.

Також у списки на обмін, за даними журналістів, будуть включені нагороджені орденами військовослужбовці 8-го полку спецпризначення Іван Дєєв і Сергій Іванчук, які 5 лютого 2017 року потрапили до полону під час виконання завдання з ведення спеціальної розвідки в певних районах. Іванчука 19 липня 2014 року було нагороджено двома орденами Богдана Хмельницького 3-го і 2-го ступеня За мужність і героїзм при захисті суверенітету і територіальної цілісності України. Дєєв нагороджений орденом За мужність 3-го ступеня.

Будуть повернуті українській стороні старші солдати Олександр Геймур і Борис Пундор, які 22 травня 2019 року в числі восьми військовослужбовців, згідно з повідомленням штабу Об'єднаних сил, рухаючись на вантажному автомобілі в районі населеного пункту Новотроїцьке, відхилилися від визначеного маршруту та потрапили в полон. Геймур нагороджений відзнакою Міноборони України Знак Пошани.

Ще немає остаточного підтвердження, але можливий також обмін військовослужбовця 16-го мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади Романа Фурсова, який потрапив у полон в листопаді 2017 року в бою в районі села Кримського Луганської області і деякий час вважався загиблим, і військовослужбовця 14-ї окремої механізованої бригади Юрія Євтушка, який у травні 2018 року був захоплений ДРГ противника під час висування на передовій спостережного пункту.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підтвердив обмін полоненими з окупантами 29 грудня.

З боку сепаратистів кажуть, що українська сторона повинна передати 87 осіб в обмін на 55 осіб.

В рамках обміну полоненими український суд відпустив на свободу засуджених за держзраду харківських терористів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: