Нове розведення сил на Донбасі: за яких умов можливе

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що до наступного саміту «нормандської четвірки» повинні не тільки визначити три ділянки розведення сил і засобів, а й провести його. За словами міністра, на засіданні ТКГ у Мінську українська сторона запропонувала три ділянки, які мають гуманітарне значення. «І ми розраховуємо на те, що вони будуть опрацьовані. Можливо, будуть запропоновані інші. Це складний процес. Ми їх поки не називаємо», – додав він. У коментарі «Слово і Діло» глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський позитивно оцінив наміри проводити подальше розведення сторін, але зазначив, що процес не повинен привести до здачі територій.

На думку військового експерта, все позначається тим, наскільки обидві сторони конфлікту мають сили й можливості тримати лінію фронту.

Фахівець звернув увагу, що попереднє розведення сил і засобів відбувалося на тлі обстрілів, які не припиняться і надалі. Однак, незважаючи на це, можливо, йтиметься про наявність так званих гуманітарних коридорів, які є міжнародною практикою.

«Якщо війська відійшли, чи зменшується кількість смертей та кількість травмованих у цій зоні? Об'єктивно, так. Безумовно, можуть бути заперечення, мовляв, є кількість втрачених, але це втрати, які ми отримуємо в уже заздалегідь відомих зонах бойових дій підвищеної інтенсивності», – прокоментував Сергій Грабський.

Військовий експерт підкреслив, що згідно зі статистикою останні кілька років практично не здійснювалися обстріли так званих КПВВ.

Зараз на Луганському напрямку тільки один гуманітарний коридор, чого дуже мало, констатував Грабський.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

За його словами, розведення можливе, але за кількома умовами.

«По-перше, ОБСЄ повинна вести спостереження. Україна платить за це гроші, вони беруть на себе відповідальність. Звичайно, хотілося б бачити там миротворців ООН, але на жаль. По-друге, якщо розведення не впливає на оперативну ситуацію на лінії фронту, тоді процес допустимий. По-третє, процес можливий за умови, що розведення буде не за рахунок України й втрати нашої території», – пояснив Сергій Грабський.

Експерт зазначив, що з досвіду розведення сил і засобів, які вже відбулися, можна сказати, що немає нічого страшного, що військові ЗСУ йдуть з поля. Немає нічого поганого в тому, щоб залишити ділянку, яка не має жодної оперативної тактичної цінності.

«Однак найголовніше для ЗСУ – не залишити якийсь тактичний або оперативний пункт. Це «зрада». Тут потрібно бути обережним, але в іншому разі розведення допустимо», – резюмував Сергій Грабський.

Відзначимо, 9 грудня відбулася зустріч лідерів «нормандської четвірки» (Україна – Німеччина – Франція – Росія) з питань врегулювання ситуації на Донбасі. Як повідомлялося, наступний саміт у Нормандському форматі відбудеться за чотири місяці.

Нагадаємо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: