В'їзд до Росії за закордонними паспортами: що це змінить для українців

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

У 2020 році українці зможуть в'їжджати до Росії тільки за закордонними паспортами. Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук уточнив, що нововведення торкнуться тільки тих українських громадян, які виїжджають до Росії. При в'їзді українців з Росії їм буде достатньо пред'явити на кордоні внутрішній паспорт або свідоцтво про народження. У коментарі «Слово і Діло» політолог Володимир Золотарьов пояснив, що подібні заходи будуть більшою мірою згубними для українців, ніж для РФ.

На думку Володимира Золотарьова, ускладнення правил в'їзду громадян України на територію РФ, яке запроваджується з першого березня наступного року, – популістське рішення влади для демонстрації нібито патріотичних почуттів.

За його словами, нововведеннями хочуть показати, що нова влада має намір боротися з Росією, але в реальності це боротьба з громадянами України, частина яких їздить в РФ на заробітки, наприклад.

Подвійне громадянство: 86 країн світу дозволяють, у 51 – забороненоПодвійне громадянство дозволено в 86 країнах світу, в 29-ти – допускається, ще в 51-й – заборонено, в тому числі в Україні.

Політолог зауважив, що посилення правил нічого не змінить у глобальному сенсі. Потік людей, що виїжджають на заробіток до Росії навряд чи буде зменшений, додав експерт.

«Потік міграції до РФ це рішення не зупинить. Сумнівно, що це дозволить перерозподілити потік і українці будуть їхати не до РФ, а до Румунії чи Польщи, наприклад. Ті, хто вже має хорошу стабільну роботу в Росії, все одно будуть їздити до РФ. Кількість українців, які приїжджають до Росії в пошуках роботи, не зменшиться», – прокоментував Володимир Золотарьов.

При цьому експерт додав, що для українців, які перебувають у РФ на заробітках, такі бар'єри матимуть негативні наслідки.

Володимир Золотарьов підкреслив, що будь-які бар'єри роблять людей біднішими.

«Це як самосанкція. Наприклад, РФ запровадила санкції на низку європейських товарів. Хто від цього страждає? Тільки росіяни. Від економічних санкцій та будь-яких інших завжди програє той, хто слабший. Сильний теж страждає, але менше. РФ слабкіша за Євросоюз. Україна слабша за Росію, на жаль. Нам не варто займатися подібними речами», – наголосив Золотарьов.

Експерт аргументував, що такі заходи були би виправдані, якби Україна визнала, що воює з РФ. Однак тоді повинні оголосити висилку всіх дипломатів і провести всі відповідні рішення для військового часу, уточнив він.

«У нас же ситуація така: і торгуємо, і воюємо. Виходить, що ми боремося з Росією, але завдаючи шкоди собі. На жаль, людей, які визнають, що такі рішення завдають шкоди українцям, замало. Пропаганда здебільшого вселяє помилкові економічні теорії», – констатував політолог.

Насамкінець Володимир Золотарьов підкреслив, що подібні заходи використовуються політиками, коли їм потрібно показати свої псевдопатріотичні почуття, це загравання з населенням.

Раніше в Кабміні заговорили про необхідність дозволити в Україні подвійне громадянство. «Слово і Діло» вивчило досвід інших країн світу в питанні подвійного громадянства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: