В окупованому Криму спецпризначенці затримали українця Дениса Кашука (доповнено)

Читать на русском

У анексованому Криму представники російських спецслужб затримали українця Дениса Кашука, випускника Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У анексованому Криму представники російських спецслужб затримали українця Дениса Кашука, випускника Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Про це повідомив політичний експерт «Слово і Діло», кандидат філософських наук Валентин Гладких на своїй сторінці в Facebook.

«Із шоком дізнався, що черговим в'язнем путінського репресивного режиму в анексованому Криму став мій давній, близький ДРУГ Кашук Деніс - випускник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, спеціальність політологія. За попередньою інформацію 17 грудня о півдні рідні втратили з Денісом зв'язок, ввечері того ж дня колеги зателефонували і поцікавилися у дружини чому Деніс не був на робочому місці, після чого дружина звернулася із заявою про зникнення людини. Наступного дня до помешкання «завітали» працівники російських спецслужб і провели обшук. І лише сьогодні стало відомо, що Деніс затриманий і обвинувачується за статею «тероризм», - написав Гладких.

«Закликаю всіх небайдужих надати розголос цьому черговому злочину путінського режиму та не дозволити репресивній машині Кремля розправится з ще одним українцем, який не втратив почуття власної гідності, опинившись в умовах окупації» - підсумував політолог.

Адвокат Назім Шейхмамбетов в інтерв'ю «Крим.Реалії» повідомив, що ФСБ затримала жителя Сімферополя Дениса Кашука за підозрою в придбанні і зберіганні зброї.

А його дружина Дениса Кашука, Ольга, розповіла, що він не виходив на зв'язок із 17 грудня, а в їхньому будинку пройшов обшук.

«Я звернулася до поліції з приводу зникнення чоловіка. До мене додому приїхала оперативна група, тому що я дзвонила на 102, і взяла у мене свідчення і заяву щодо зникнення людини. Також вони взяли його фотографію і зубну щітку. Я так розумію - біоматеріали. На наступний день прийшли співробітники ФСБ і провели обшук у нашій квартирі. Вилучили техніку і документи, які вважали потрібними. Ми запитали: що з чоловіком? Ми нічого про нього не знали. Вони сказали, що нібито він підозрюється у виготовленні вибухових речовин», - пояснила дружина.

Ольга Кашук розповіла, що її чоловік «знаходиться в ФСБ».

«Ми підозрюємо, що щодо нього було вжито заходів фізичного характеру, йменованих тортурами, з метою себе обмовити.. Він домашня сімейна людина, займався рекламою. Дім - робота - дім. Весь час він проводив із дитиною. Постійно. Дитині 2 роки і 10 місяців», - розповіла дружина.

Адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив, що ФСБ підозрює Кашука за двома статтями - 222 і 222.1 КК Росії («незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів»).

«Хочу відзначити, що мій підзахисний абсолютно аполітична людина, яка займалася своєю сім'єю, працювала в сфері реклами. Щодо суду щодо обрання йому запобіжного заходу у мене поки що немає інформації. Чекаємо», - сказав адвокат.

Нагадаємо, в ООН ухвалили резолюцію про захист прав людини в Криму.

Також відзначимо, було підраховано, скільки випадків тиску на журналістів зафіксували в Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: