Подарунки, розваги та святкова вечеря – все це влітає українцям у копієчку під Новий рік, особливо з урахуванням щорічного зростання цін. Проте всі хочуть порадувати себе і близьких. «Слово і Діло» підрахувало, якою буде вартість новорічного столу для сім'ї з чотирьох осіб.
Трохи ностальгії – у 2015 році новорічний стіл можна було накрити за 703 гривні, щоправда з урахуванням розміру мінімальної зарплати це виходило 26% від суми мінімального заробітку двох осіб. У 2016 році стіл коштує 830 гривень (на 18% дорожче, ніж роком раніше), в 2017-му – 1 тисяча 18 гривень (+23%), в 2018-му – 1 тисяча 223 гривні (+20%). Цьогоріч святкова вечеря зі стандартним новорічним меню коштуватиме близько 1 тисячі 367 гривень, на 12% дорожче.
Багато хто не мислить свята без олів'є, салат подорожчав до 64 гривень (+3 гривні порівняно з минулим роком). Найдорожчі інгредієнти в салаті – ковбаса і зелений горошок. Оселедець під шубою обійдеться в 25 гривень, це на 4 гривні дешевше. Приготувати холодець буде коштувати близько 60,5 гривень, теж трохи дорожче.
Як і в минулому році, запекти курку дешевше, ніж приготувати свинячі битки – 91 гривня та 149 гривень відповідно. Однак і свинина, і курка подорожчали в цьому році. Холодні закуски (ковбаса, сир, хліб) будуть коштувати 147 гривень, це на 30 гривень дорожче, ніж роком раніше (за рахунок зростання ціни на сирокопчену ковбасу). Консервація (мариновані огірки і шампіньйони, оливки) обійдеться в 115 гривень.
Як і раніше, найдорожча страва новорічного столу – бутерброди з ікрою, на них доведеться витратити близько 306 гривень. Також значно подорожчав алкоголь: пляшка шампанського та горілки коштуватимуть 230 гривень (торік було 180). Практично незмінною залишається ціна на мандарини – 28 гривень за кілограм.
Нагадаємо, на новорічно-різдвяні свята в грудні-січні українці відпочиватимуть 8 днів.
Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»