Новий рік-2019: скільки коштуватиме українцям святковий стіл

Читать на русском

Для середньостатистичного українця новорічні свята – це не лише приємні клопоти, а й значні витрати. Розваги на свята, подарунки родині та друзям, новорічний стіл – усе це істотно спустошує гаманець під кінець грудня. Причому останні кілька років вартість святкового столу стабільно зростає: в 2015 році його можна було накрити за 703 гривні, в 2016-му – вже за 830, у 2017 році – за 1 тисячу 18 гривень.

Цього року більш-менш звичайне частування коштуватиме близько 1,2 тисячі гривень із розрахунку на чотирьох осіб (а це 16% від суми двох мінімальних зарплат). Найдорожче коштуватимуть бутерброди з червоною ікрою – 294 гривні, порівняно з минулим роком ціна значно зросла – в 2017-му було 170 гривень.

Щодо алкоголю, то якщо на свято обійтися лише пляшкою шампанського й горілки, то можна вкластись у 181 гривню. Причому з 2015 року більше подорожчала горілка, ніж ігристе вино.

З м'ясних страв найдорожче готувати битки зі свинини – кілограм м'яса цьогоріч коштує близько 116 гривень (порівняно із 70 гривнями в 2015 році). Дешевше запекти курку, півтора кілограма якої зараз коштує приблизно 87 гривень. Холодець із курки та свинини коштуватиме 58 гривень.

Салат олів'є, який багато хто сприймає як традиційний новорічний, можна зробити за 61 гривню (найдорожчий інгредієнт – варена ковбаса). Удвічі дешевше коштує приготувати оселедець під шубою – 29 гривень, ціна цього салату за останні роки майже не змінювалася.

І, звичайно, який Новий рік без мандаринів. Приємно, що їх ціна з 2015 року хоч трохи, але знизилася: кілограм зараз коштує 27 гривень.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, на Софійській площі в Києві 19 січня відкриють головну ялинку країни.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: