Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 17-20 грудня

Читать на русском

У парламенті сьогодні відбулася остання в цьому році Погоджувальна рада. Але, судячи з питань, які розглядатимуть народні депутати, останній пленарний тиждень не буде спокійним. На порядку денному знову Виборчий кодекс, зміни до Конституції та, можливо, питання відкриття ринку землі. «Слово і Діло» розібралося, про що говорили сьогодні на Погоджувальній раді.

Спікер Дмитро Разумков на самому початку засідання згадав «про ганебні прояви поведінки» на засіданні комітетів. Йдеться про бійку «слуги народу» Андрія Богданця і колишніх народних депутатів від «Свободи» після засідання аграрного комітету. Внаслідок бійки Богданець потрапив до лікарні. «Я сподіваюся, що також правоохоронні органи дали вже свою оцінку і доведуть це до кінця. І це не повинно бути пов'язане, чи це народний депутат, чи не народний депутат. Повторюю, це не повинно залежати, від якої політичної сили він сьогодні працює у Верховній раді або навіть не працює у Верховній раді, тут повинен працювати закон, закон повинен бути один», – зазначив Разумков.

Щодо порядку денного. Цього тижня Верховна рада розгляне три законопроекти, на які президент Володимир Зеленський наклав вето: Виборчий кодекс, законопроект про ТСК і про організацію «Пласт». Крім того, Зеленський вніс до Ради зміни до Конституції щодо децентралізації. За словами Руслана Стефанчука, президент «дуже просить розглянути» його цього тижня. Також Рада повинна завершити вирішення питання зі зняттям недоторканності з нардепів, внести зміни в державний бюджет-2020 і ратифікувати угоду з Нідерландами.

Майже в «турборежимі»: як пройшов тиждень у РадіВерховна рада на цьому тижні ухвалила зміни до закону про ДБР і не змогла перепризначити голову комітету із зовнішньої політики.

Якщо профільний комітет розгляне законопроект про ринок землі, депутати можуть почати працювати з ним в п'ятницю. На Погоджувальній раді також була дискусія щодо відкриття ринку землі. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко зажадала відкласти це питання до проведення всеукраїнського референдуму. На засіданні навіть голосували за пропозицію зняти земельні законопроекти з порядку денного і внести законопроект про референдум. Але пропозицію не підтримали.

Тимошенко повідомила, що в Україні створено Національний штаб захисту землі і за його рішенням відсьогодні починається акція протесту. «Аграрії є ініціаторами, і аграрії сьогодні вже проти ухвалення законів про розпродаж сільськогосподарської землі, вони заблокували близько 14 доріг національного значення і вимагають дуже конкретних дій від Верховної ради», – підкреслила вона.

У «Слузі народу» підтримали ідею передати до Конституційного суду законопроект президента про децентралізацію, також готові голосувати за Виборчий кодекс. Окремо Олександр Корнієнко попросив правоохоронні орган звернути увагу на випадки побиття депутатів фракції.

«Європейська солідарність» розкритикувала законопроект щодо децентралізації. На думку фракції, він скасовує європейську модель децентралізації. Крім того, «Євросолідарність» вважає за потрібне створити тимчасову слідчу комісію з розслідування тиску Офісу президента на силові структури.

Група «За майбутнє» закликала Раду не забувати, чим минулого разу закінчилося голосування змін до Конституції щодо децентралізації – терактом 31 серпня 2015 року. Але, як зазначив Тарас Батенко, в президентському законопроекті немає згадок про особливий статус Донбасу. Нещодавно створена група «Довіра» згадала про високі тарифи і закликала включити до порядку денного постанову про призначення позачергових місцевих виборів у Сєвєродонецьку.

Нагадаємо, Верховна рада на засіданні 12 грудня ухвалила 13 законопроектів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: