Скандал довкола «Укрбуду»: що відбувається та чого чекати вкладникам

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Одна з найбільших київських девелоперських компаній «Укрбуд», експрезидент якого Максим Микитась підозрюється в організації корупційної угоди з нерухомістю для військових Національної гвардії, де-факто зупинила роботи на своїх будівельних об'єктах. Клієнти компанії влаштували протест під стінами Офісу президента, а в Кабміні обіцяють знайти шляхи вирішення проблеми 13 000 вкладників. Експерт у сфері нерухомості Олег Приходько в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що ситуація з «Укрбудом» не вплине на ринок будівництва в цілому, але проєкти цієї компанії в найближчій перспективі залишатимуться на паузі. Наскільки довго та що буде далі, стане зрозуміло тільки після проведення аудиту, уточнив він.

На його погляд, «Укрбуд» – загалом феномен контрастів. Експерт звернув увагу, що останні 10 років, враховуючи те, як розвивався «Укрбуд», виникало занадто багато протирічь та невідповідностей тому, що бачать очі та чують вуха.

Олег Приходько нагадав, що декілька років тому «Укрбуд» став стрімко розвиватися. На поверхні було те, що у компанії збільшувалась кількість об’єктів, підкреслив він.

«Складалося враження, що «Укрбуд» розпочав перегони за лідером, яким у того часу був «Київміськбуд». Різке зростання компанії породжувало безліч додаткових проблем. У перегонах за кількістю будівельних майданчиків стали виникати конфлікти: тут і скандали із мешканцями сусідніх будинків, і будівництво у прибережній зоні Дніпра», – поділився думками Приходько.

За словами експерта, позиціонування компанії на ринку теж породжувало питання. «З однієї сторони, компанія позиціонує себе як Українська державна будівельна корпорація «Укрбуд», у скандал потрапила ТОВ «Укрбуд Девелопмент», а будівництво зупинилося на всіх майданчиках «УБ». Тобто внутрішні компетенції та сектори відповідальності не спрацювали належним чином», – пояснив Олег Приходько.

Скандал між минулим власником та керівником підприємства, в якому йшлося про фінансові непрофільні витрати підприємства, свідчить про нецільове використання коштів, додав експерт у сфері нерухомості.

При цьому Олег Приходько звернув увагу, що у жовтні 2019 року «Укрбуд» увійшов до ТОП-10 найнадійніших забудовників Києва, про що є новина на всіх тематичних інтернет-ресурсах, а також на сайті компанії.

Експерт зауважив, що здебільшого це викликає питання до організаторів цього рейтингу. Але фактично люди просто не орієнтуються на ринку нерухомості, а у перегонах за інформаційним приводом готові публікувати абсурдні рейтинги.

«Черговий скандал із найбільшим забудовником країни підтверджує тезу, що на первинному ринку нерухомості відсутній контроль за ринком у цілому, забудовники не дотримуються правил чесної конкуренції ринку та законодавства України, і в такій ситуації ринок залишається все таким же ризикованим для інвестицій», – прокоментував Олег Приходько.

Говорячи про подальше вирішення ситуації, експерт звернув увагу на інформацію в ЗМІ про те, що добудувати проєкти «Укрбуду» дав попередню згоду інший великий забудовник – «Інтеграл-Буд». Але експерт пояснив, що цьому, по-перше, повинна сприяти держава, а по-друге, все залежить від того, скільки в «недобудовах» залишилося непроданих квартир, чи є можливість заробітку.

«Якщо новий потенційний забудовник побачить можливість для заробітку між вкладеними коштами на добудову і обсягом на продаж, то варіант з новим забудовником можливий. Такий варіант імовірний також за умови відсутності інших проблем, таких як дозвільна документація, відповідність проєкту, отримані ТУ, призначення та розташування земельної ділянки, наявність відкритих судових справ тощо. Якщо в будинку немає ресурсу для доходів нового забудовника, то закінчити будівництво зможуть лише вже існуючі покупці шляхом додаткових витрат», – прокоментував Олег Приходько.

Підсумовуючи, експерт висловив сумніви з приводу завершення будівництва за рахунок держави.

Нагадаємо, Нацполіція передала до суду міста Києва справу скандально відомого київського забудовника Олега Репи, якому «світить» до 15-ти років за ґратами із конфіскацією майна. Хто з політиків був причетний до будівельних афер – за посиланням.

Читайте також першу, другу , третю та четверту частини розслідування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: