Контроль над кордоном: навіщо Путін лякає різаниною, «як у Сребрениці»

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Президент Росії Володимир Путін лякає повторенням різанини, як у боснійській Сребрениці, в разі передачі Україні контролю над ділянкою російсько-українського кордону до проведення виборів на окупованому Донбасі. «Українська сторона весь час ставить питання: «Дайте нам можливість закрити кордон військами». Ну я уявляю, що далі почнеться. Сребрениця буде, ось і все», – сказав російський лідер. При цьому Путін не вперше згадує Сребреницю, коли йдеться про передачу Україні контролю над кордоном. У жовтні 2017 року він сказав подібне під час виступу на дискусійному клубі «Валдай» у Сочі. У коментарі «Слово і Діло» глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський пояснив, що нічого подібного на Донбасі статися не може, а президент Росії у звичній йому манері просто спекулює.

Військовий експерт нагадав, що боснійська Сребрениця в 1995 році стала місцем трагічних подій, коли населений мусульманами місто захопили боснійські серби. Після цього в місті було вбито близько 7 тисяч осіб.

«У Сребрениці завдяки посібникам було проведено каральну операцію зі знищення мусульманського населення. Україна має досвід відновлення законної влади в таких містах як Краматорськ, Слов'янськ, Сєвєродонецьк, Лисичанськ. Жодної різанини навіть у гострій фазі війни не було», – прокоментував Сергій Грабський.

Коли законна влада повертається, відновлюється конституційний порядок. Сьогодні ні про яку різанину не йдеться, впевнений експерт.

Сергій Грабський пояснив, що залякування Путіна розраховане навіть не на наших громадян або українську владу, а на внутрішнього споживача в Росії для накручування російської громадської думки.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Подібні спекуляції розраховані виключно на хвору уяву росіян», – зауважив Грабський.

Він наголосив, що тема виборів і контролю над кордоном прописана у всіх документах, на які посилаються сторони конфлікту: вибори повинні пройти за законами України.

«Як можна провести вибори за законами України, якщо українська влада там не присутня, не забезпечує правопорядок? Це виключено», – констатував експерт.

На його думку, Україна стикається зі спробою з боку РФ видати бажане за дійсне.

«Це спроба зробити хорошу міну при поганій грі: міжнародне співтовариство наполягає на виконанні підписаних зобов'язань, а Росія всім своїм виглядом перешкоджає. Ситуація патова. Не в українських інтересах йти на поступки та брати на себе повний тягар відповідальності за проведення виборів не за українськими законами», – підкреслив Грабський.

За його словами, найближчим часом навряд чи якось зможуть знайти компроміс з питання контролю над кордоном, а для нас це питання виживання держави та української нації.

«Немає ніяких перспектив вирішити питання передачі контролю над кордоном, бо поступки можливі тільки в тому разі, коли одна зі сторін вже не здатна стримувати високий градус конфлікту. Російська сторона ще поки не ослабла, а українська – зміцніла настільки, що найближчим часом ми можемо навіть не порушувати тему поступок з цього питання», – прокоментував Сергій Грабський.

Підсумовуючи, експерт звернув увагу на заяву сенатора-республіканця Рона Джонсона про те, що Америка повинна приєднатися до врегулювання конфлікту на Донбасі. Військовий експерт припустив, що якщо США долучиться до переговорного процесу, ситуація може змінитися.

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це перший Нормандський саміт з осені 2016 року.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: