Зміна керівництва «Нафтогазу»: за яких умов можлива та з чим пов'язана

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Міністр енергетики та навколишнього середовища Олексій Оржель повідомив, що уряд планує змінити керівництво і склад наглядових рад всіх стратегічних компаній, включаючи НАК «Нафтогаз України» та «Укренерго». У свою чергу, глава НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв сказав, що не бачить сенсу реагувати на такі заяви та вже звик до них. У коментарі «Слово і Діло» експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко пояснив, що здійснити ротації можна без Наглядової ради компанії, рішення ухвалює головний акціонер – Кабінет міністрів на зборах акціонерів.

Однак Сергій Дяченко звернув увагу, що з головою правління компанії Андрієм Коболєвим укладений контракт, який дійсний до березня 2020 року.

Енергетик пояснив, що для дострокового розірвання контракту з Коболєвим потрібно буде навести достатні аргументи і факти того, що не виконуються умови договору однією зі сторін.

За його словами, все залежить від того, як виписаний контракт з главою «Нафтогазу». Він розповів, що бувають випадки, коли одним із пунктів контракту зазначено, що сторони мають право в будь-який момент його розірвати у зв'язку зі зміною низки обставин, але зобов'язані завчасно повідомити про рішення.

«Ми не знаємо, як прописаний договір з Коболєвим. Імовірніше, справа дійде до суду, адже контрагент буде не згоден із претензіями, які йому можуть висунути. Кабміну доведеться доводити, що він не виконує якісь умови контракту», – прокоментував Дяченко.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

На його думку, набагато доцільніше та простіше уряду просто дочекатися весни, коли контракт з Коболєвим закінчиться.

Сергій Дяченко припустив, що намір змінити керівництво в компанії передусім відображає загальний тренд, який обрала влада – потрібно всюди призначити «своїх».

Також експерт не виключив, що ротації в «Нафтогазі» можуть бути серед вимог РФ, оскільки в російській газовій сфері Коболєва не схвалюють.

Енергетик зауважив, що Коболєв за певними питаннями посідає принципову позицію. Зокрема, йдеться про те, що Росія продовжує наполягати на відмові від виконання рішення Стокгольмського арбітражу на користь НАК «Нафтогаз України», уточнив він.

«Можливо, в рамках переговорів щодо транзиту росіяни поставили умову його прибрати з керівництва і призначити більш лояльного до РФ кандидата. Наразі позиція НАКу правильна, але не виключено, що призначать людину, яка буде більш гнучкою», – прокоментував Сергій Дяченко.

За даними CNN, наближені до особистого адвоката американського президента Дональда Трампа Руді Джуліані бізнесмени Лев Парнас і Ігор Фруман хотіли змістити Андрія Коболєва з поста глави НАК «Нафтогаз».

Історія судових тяжб «Нафтогазу» і «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: