Великий обмін до кінця року: що може вплинути на Путіна

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Олег Саакянполітолог

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на саміті «нормандської четвірки», який відбудеться 9 грудня в Парижі, він буде добиватися масштабного обміну полоненими. «Я дуже хотів би, щоб Новий рік наші люди зустрічали зі своїми сім'ями в Україні. Тому для мене це гуманітарне, дуже особисте питання. Я дійсно хочу великого обміну, який називається, починаючи з Мінська, «всіх на всіх», мене цікавлять саме всі наші», – сказав Зеленський. У коментарі «Слово і Діло» політолог Михайло Дяденко висловив оптимістичний настрій з приводу ймовірного великого обміну з РФ.

Михайло Дяденко нагадав, що попередній обмін до останньої миті не розголошувався, інформаційно в публічній площині було мало відомостей. У цьому разі можна вважати, що якщо Зеленський, хоч і дуже обережно, але анонсував обмін, то значить для цього є якісь зрушення.

На думку експерта, в України є обмінний ресурс, в якому зацікавлена РФ. Більше того, політолог пояснив, що Путіну набагато краще повернути окремих осіб, причетних до конфлікту, ніж допустити, щоб вони давали якісь свідчення.

Михайло Дяденко також підкреслив, що Росія прагне позбутися нинішніх санкцій.

«Для цього потрібно показати, що вона (Росія – ред.) йде назустріч Україні, показує добру волю. Це один з елементів, який можна демонструвати тому ж Макрону, щоб переконувати істеблішмент в тому, що РФ готова до деескалації конфлікту. Отже, будуть підстави говорити про пом'якшення або зняття санкцій з Росії», – прокоментував Михайло Дяденко.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Політолог Олег Саакян пояснив, що звільненням утримуваних РФ зможе продемонструвати свою відданість мирному шляху, хоча всі чудово розуміють, що Кремль не цікавить мир.

За його словами, для того, щоб зберегти лояльне ставлення до себе щонайменше Франції, а щонайбільше – західних колег, РФ потрібно йти на подібні кроки.

«Інакше тиск відразу трьох гравців Нормандського формату на Україну стане абсолютно невиправданим. Тоді вже Україна зможе сказати Заходу, що тепер РФ – це їхній головний біль та їх завдання домогтися звільнення полонених, оскільки ми зробили все, що вимагали, і навіть більше», – роз'яснив політолог.

Раніше повідомлялося, що в планах Володимира Зеленського намічено обговорення під час саміту «нормандської четвірки» формату і терміну передачі під контроль України ділянки кордону з Росією, яка розташована на Донбасі.

Нагадаємо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: