Вибори на Донбасі: що повинні зробити Росія та Україна

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог
Михайло Дяденкополітолог

За підсумками нормандської зустрічі в Парижі може бути підписаний якийсь документ, але є сумніви, що з користю для України. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

Політолог звернув увагу, що в Кремлі не приховують намірів укласти якийсь меморандум і наполягають, що він не може бути змінений.

«Позиція РФ – надати особливий статус, провести вибори на Донбасі з усіма наслідками. Однак потрібно розуміти, що вибори за українськими законами можуть відбутися тільки в одній ситуації, а саме: якщо територія контролюється українською владою. В іншому разі це буде фікція», – висловив застереження експерт.

Він пояснив, що суди, територіальні виборчі комісії та поліція просто не зможуть захистити виборчий процес так, як слід, якщо Україна не встановить контроль за територією.

Політолог Михайло Дяденко прокоментував, що для реалізації виборів на Донбасі повинно бути виконано низку умов. «По-перше, потрібне взаємне завершення відведення військ уздовж лінії розмежування. По-друге, потрібна абсолютна демілітаризація регіону незаконно окупованих територій з фіксацією ОБСЄ. По-третє, повинна відбутися передача влади», – акцентував Дяденко.

Експерт також підкреслив, що Україні потрібно буде продовжити чинний закон про особливий статус Донбасу або ж ухвалити новий документ.

Крім того, Михайло Дяденко звернув увагу, що окупований Донбас інформаційно відрізняється від України, тому варто працювати також у цьому напрямку.

Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 рокахНормандська четвірка 9 грудня проведе переговори. Востаннє в такому форматі збиралися у 2016 році.

«При оптимістичному сценарії вибори на Донбасі можливі навесні 2020 року. Можливо, тоді вибори до місцевих рад пройдуть на всій території України», – припустив Михайло Дяденко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський наполягає на проведенні виборів у самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» лише після передачі ділянок держкордону під контроль України.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський порушить на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Парижі питання про проведення місцевих виборів в ОРДЛО як на території України, а не окупованій.

Також, «Слово і Діло» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: