Зеленський прокоментував можливе проведення виборів на Донбасі

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський наполягає на проведенні виборів у самопроголошених ДНР і ЛНР лише після передачі ділянок держкордону під контроль України.

Президент України Володимир Зеленський наполягає на проведенні виборів у самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» лише після передачі ділянок держкордону під контроль України.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті Le Mond, опублікованому в понеділок.

«Це найделікатніше питання, без сумніву, - заявив Зеленський, відповідаючи на питання про контроль кордону з РФ як умови виборів псевдореспубліках Донбасу. - Згідно з тим, що було написано в Мінських угодах в 2015 році, прикордонний контроль повинен бути відновлений після виборів. Я не згоден з такою послідовністю подій».

Зеленський пообіцяв, що порушить питання про умови виборів у «ДНР» і «ЛНР» на саміті в Парижі, який відбудеться 9 грудня. Він додав, що хоче обговорити з президентом Росії Володимиром Путіним питання про новий, більш масштабний обмін ув'язненими за прикладом того, який відбувся 7 вересня. Також український лідер підкреслив, що ще однією умовою є повне припинення вогню.

«Якщо ми виконаємо ці дві умови, тоді можна говорити про вибори. Але для цього буде потрібно тотальне роззброєння та повне розведення всіх збройних груп і зникнення всієї зброї», - вказав Зеленський. Разом з тим український лідер підкреслив, що навіть в разі провалу переговорів в Парижі він не планує повертатися до військового варіанту вирішення кризи, незважаючи на те, що «деякі в Україні висловлюють готовність [до цього]».

«Понад 1 млн людей покинули Донбас, рятуючись від стрілянини. Вони теж повинні будуть мати можливість повернутися і проголосувати. Цього хочемо ми, українці. Якщо ми дійшли до цього пункту в переговорах, то нам здається, що Росія теж хоче миру», - сказав глава держави.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський порушить на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Парижі питання про проведення місцевих виборів в ОРДЛО як на території України, а не окупованій.

Додамо, президент пообіцяв зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: