У «ДНР» приберуть українську з «Конституції». Чого добивається Кремль?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Бойовики так званої «ДНР» вирішили позбавити українську мову статусу «державної» через нібито «тісні інтеграційні процеси з Росією». «Глава ДНР» Денис Пушилін пропонує внести зміни до статті 10 «конституції» «Донецької народної республіки», визначивши статус російської мови як єдиної державної в «республіці». У коментарі «Слово і Діло» політолог Володимир Воля пояснив, що в такий спосіб бойовики піаряться на темі майбутніх Нормандських переговорів у Парижі.

Володимир Воля нагадав, що раніше так званий «парламент Донецької народної республіки» заявив про претензії на територію всієї Донецької області та ухвалив відповідний «закон».

На його думку, обидві заяви створюють певну оманливу ілюзію заради того, щоб показати жителям ОРДЛО, що у «ЛНР-ДНР» нібито є якась перспектива в подальшому.

Крім того, це торпедує реалізацію Мінських домовленостей, додав політолог.

«З іншого боку, такими заявами вони нищать навіть слабкі політичні настрої в Європі на послаблення санкцій проти РФ. Після подібних дій «ДНР» на Заході ніхто серйозно не наважиться говорити про послаблення антиросійських санкцій», – відзначив Воля.

Політолог зауважив, що цю ситуацію точно не можна розцінити, як спробу підвищити ставки напередодні зустрічі у Парижі, оскільки подібна риторика навпаки допомагає прихильникам жорстких санкцій проти РФ.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий у коментарі «Слово і Діло» акцентував, що жодна заява представників «ЛНР-ДНР» не робиться без узгодження з Москвою. Тим більше, зазвичай терористи просто отримують накази, що їм можна озвучувати, а що ні, зазначив він.

На його думку, Путін тисне на Зеленського, щоб він вважав себе загнаним у глухий кут і не бачив жодної альтернативи, крім запропонованого РФ «мирного плану», а де-факто це капітуляція.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Президент України Володимир Зеленський перед зустріччю в Нормандському форматі з урегулювання ситуації на Донбасі запевнив, що «зради» не було і не може бути».

Водночас у Кремлі розраховують, що призначений на 9 грудня Нормандський саміт у Парижі допоможе у врегулюванні Донбаського конфлікту, а не заведе ситуацію в глухий кут.

Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: