Пристайко розповів про зміст проекту рішення Нормандського саміту

Читать на русском
Пристайко в чергове підкреслив, що цей проект не є новим документом - він був узгоджений на початку осені, однак досі саме він залишається робочим варіантом, який повинен лягти в основу фінального рішення лідерів.

Проект рішення саміту в нормандському форматі вже узгоджений чотирма державами.

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, спілкуючись з журналістами під час конференції NATO Engages в Лондоні.

Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 рокахНормандська четвірка 9 грудня проведе переговори. Востаннє в такому форматі збиралися у 2016 році.

Пристайко в чергове підкреслив, що цей проект не є новим документом - він був узгоджений на початку осені, однак досі саме він залишається робочим варіантом, який повинен лягти в основу фінального рішення лідерів. «Ще 2 вересня радники лідерів 4 країн затвердили прикінцеві положення комюніке, яке буде оприлюднено після завершення саміту», - пояснив він, додавши, що мова йде не про фінальне вирішення, а лише про його проект.

«Документ, скажу чесно, не зовсім амбітний, він дуже обережний. На сьогоднішній момент документ передбачає фіксацію досягнень», - додав міністр.

«Лідери відзначають успішне розведення на трьох ділянках і пропонують визначити наступні точки розведення. Лідери відзначають успішний обмін, який відбувся, і пропонують прискорити роботу щодо наступного етапу обміну, включаючи ідею всіх на всіх. Далі, лідери вимагають визначити наступні ділянки для розмінування, і так далі. Тобто дуже короткий документ, в кінці якого в проекті написано, що лідери уповноважують свої переговорні команди продовжити підготовку наступних (ініціатив). Це загальні фрази, які перетворяться в документ лише після завершення зустрічі глав держав», - розповів він

Пристайко також підкреслив, що мова не йде про принципові рішення, які змінюють черговість або вміст мінських домовленостей. «Це не буде Мінськ-3», - заявив він.

Міністр також назвав червоні лінії України на нормандському саміті. «Для нас червона лінія - зміни до Конституції. Також червоні лінії - те, що ми не допустимо впливу на наші зовнішньополітичні пріоритети; межа (на непідконтрольній зараз території Донбасу - ред.) має бути українською, не можна проводити вибори, поки там знаходяться озброєні люди і незаконні збройні формування, і так далі», - перерахував він.

Він також окремо наголосив вимога України щодо встановлення контролю України по українсько-російському кордоні в непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областях. «Можна обговорювати різні варіанти - наприклад, спільний контроль з ОБСЄ. Але все одно контроль над кордоном повинен бути», - підкреслив він.

Також міністр заявив, що принциповою позицією Києва є відсутність прямих переговорів України з самопроголошеною «владою». «Це також одна з червоних ліній, про які вже говорив президент Зеленський», - додав він.

Як повідомлялося, в зв'язку з майбутньою зустріччю нормандської четвірки Зеленський збирає засідання РНБО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: