В ОРДО встановили свій «державний кордон». Що планує Кремль?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Так званий «парламент Донецької народної республіки» заявив про претензії на територію всієї Донецької області та ухвалив відповідний «закон». Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий у коментарі «Слово і Діло» акцентував, що жодна заява представників «ЛНР-ДНР» не робиться без узгодження з Москвою. Тим більше, зазвичай терористи просто отримують накази, що їм можна озвучувати, а що ні, зазначив він.

Євген Дикий зауважив, що цю заяву потрібно розцінювати, як чергову інформаційну операцію Кремля.

Експерт припустив, що в Кремлі підготували два плани. План «А» полягає в тому, щоб підвищити ставки перед Нормандськими переговорами.

«Ця маніпуляція саме Кремля, а не донецьких «отаманів» – частина великої кампанії, яку розгорнув президент РФ Володимир Путін, щоб натиснути на президента України Володимира Зеленського», – прокоментував Євген Дикий.

На його думку, Путін тисне на Зеленського, щоб він вважав себе загнаним у глухий кут і не бачив жодної альтернативи, крім запропонованого РФ «мирного плану», а де-факто це капітуляція.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Судячи з усього, Зеленський не охоче йде на «мирний план» Росії, у зв'язку з чим президента України дотискають вже в будь-який спосіб. До того ж, ця заява в ОРДО – частина цього плану. Мовляв, якщо не будеш на Нормандських переговорах покірним, ми дамо відмашку донецьким і луганським бандформуванням просуватися далі до кордонів областей. Можна уявити, наскільки це буде гарячий конфлікт. Це план «А», – поділився Дикий.

Експерт припустив, що в Кремлі не могли не придумати запасний план на той випадок, якщо сумніваючись у виборі між тиском з боку РФ і ризиком виникнення великих протестів усередині країни, Зеленський не піде на підписання російського пакета.

«План Б» полягає у визнанні «республік» за моделлю Абхазії і Осетії, при цьому визнання в межах областей. Тобто щонайменше це підвішує ситуацію, що в будь-якої миті дає можливість прорвати лінію фронту», – прокоментував Євген Дикий.

Водночас у Кремлі розраховують, що призначений на 9 грудня Нормандський саміт у Парижі допоможе у врегулюванні Донбаського конфлікту, а не заведе ситуацію в глухий кут.

Президент України Володимир Зеленський, своєю чергою, на зустрічі «нормандської четвірки» має намір порушити питання проведення місцевих виборів і перспективи досягнення справжнього припинення вогню на Донбасі, з чіткими термінами і зобов'язаннями сторін.

Додамо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: