Як зміниться курс долара до Нового року?

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

29 листопада 2019 року курс долара перевищив психологічну позначку в 24 гривні, хоча раніше побив рекорд з 2016 року, опустившись до 23,98 гривень за долар. Востаннє до долар коштував дешевше 24 гривень 15 січня 2016 року – 23,95 гривні за долар. Міжнародний валютний фонд прогнозує, що до кінця 2019 року долар коштуватиме в середньому 26,75 гривень. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло пояснив, що зміцнення гривні ситуативне і складно прогнозоване.

Економіст позначив, що для більш чіткої оцінки курсу потрібно мати прогноз хвилі попиту на валюту, календар надходжень валюти від експортерів і також важливі плани уряду щодо виходу на ринки запозичень, тобто коли чергова партія облігацій вийде на ринок і прийдуть нерезиденти.

На думку Ярослава Жаліла, враховуючи, що до кінця року залишився фактично місяць, серйозних різких коливань курсу не повинно бути.

З іншого боку, він не виключив, що ближче до кінця року можлива якась домовленість Нацбанку з урядом з приводу того, щоб опустити гривню.

«Усе-таки потрібно підвищити надходження до бюджету. На сьогодні кошторис серйозно страждає через те, що гривня зміцнюється. Можливо, буде якась домовленість й уряд вирішить не виходити на ринки запозичень, якщо є якийсь залишок. Це може призвести до того, що гривня «просяде», – прокоментував Жаліло.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 роківВперше за п’ять років українська валюта зміцнилася протягом літа та початку осені на 6,5%. Які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Економіст уточнив, що навіть якщо гривня просяде до кінця року, то в межах розумного. Він пояснив, що Нацбанк як суб'єкт ринку навряд чи полегшить монетарну політику, оскільки є зобов'язання перед МВФ, внутрішні установки керівництва.

У такому разі уряд також буде обмежений у зменшенні запозичень, додав експерт.

«Це балансуючий процес. Тому гривня до кінця року, якщо й просяде, то не дуже істотно. Можливо, послаблення курсу буде до середини лютого, а далі настане період сплати податків, отже, до країни прийде валюта», – уточнив Жаліло.

Президент Центру антикризових досліджень звернув увагу, що в бюджеті на наступний рік закладено курс на рівні 27 гривень за долар, але, на думку експерта, істотного обвалу курсу не буде.

«Якщо не буде політичних катаклізмів, військових, глобальної кризи, яка накриє весь світ, то валютна ситуація може зберегтися стабільною навіть наступного року», – резюмував Ярослав Жалило.

Раніше ми писали, які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Відзначимо, у 2020 році МВФ очікує, що курс валют «просяде» до 27,72 грн/$, а в 2021 році буде 28,7 грн/$.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: