Пенсії жителям ОРДЛО: чи потрібно Україні відновити виплати

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог
Андрій Дудаполітолог

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт №2083-д. Документ повинен врегулювати питання про виплату пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, вони зможуть отримувати пенсії без довідки вимушено переміщеної особи. Політолог Володимир Золотарьов у коментарі «Слово і Діло» пояснив, що подібні законодавчі ініціативи недоречні, оскільки це гроші наших платників податків, які не повинні йти сепаратистам.

«Зрозуміло, що Пенсійний фонд та інші гравці, які сидять на цих потоках, не хочуть втратити свою частину заробітку. Бюрократія діє виключно у своїх інтересах, таке у всіх країнах», – констатував експерт.

На його погляд, аргументація про те, що Україна зрадила своїх громадян, нічим не обґрунтована. Більша частина тих, хто реально хотів, протягом п'яти років просто виїхала, уточнив він.

За словами політолога, навіть якщо на окупованих територіях залишилися громадяни з проукраїнськими поглядами, потрібно розуміти, що є закони війни.

«У нас війна? Всі п'ять років нас губить невизначеність і нездатність слідувати одній стратегії», – констатував експерт.

«Метання з боку в бік не ведуть ні до чого хорошого. Вихід тільки один – з виплатами під час війни потрібно поставити крапку, назвати речі своїми іменами – війною. Україна має порушення міжнародного порядку, право та мораль на нашому боці, республіканець на чолі США, який проти РФ. Але замість створення прозахідної коаліції вийшло так, що світ махнув на нас рукою», – прокоментував Володимир Золотарьов.

Як зміняться пенсійні та соціальні виплати з 1 грудня 2019 рокуВнаслідок підвищення прожиткового мінімуму загалом зростуть всі соціальні виплати та деякі види пенсій на 4,7 відсотків.

Політолог Андрій Дуда пояснив, що проблема не в тому, що Україна не хоче і відмовляється виплачувати пенсії, а в тому, що немає ефективного механізму.

«Справа в тому, що на сьогодні немає можливості надавати пенсії та інші соцвиплати у зв'язку з відсутністю організаційної структури та територіальних органів центральної влади, які здійснювали б адміністрування в цьому процесі. Просто відсутні там українські банки і немає навіть гарантій, що саме ці люди отримають кошти», – зазначив експерт.

Він нагадав, що аналогічна ситуація була під час військового конфлікту в Чечні, який подібний донбаському.

«Тоді також не було виплат, навіть з такою ж мотивацією, як у нас зараз», – уточнив він.

На думку Андрія Дуди, в політичному та інформативному аспекті РФ навряд чи якось може скористатися цією ситуацією, оскільки саме електоральні групи, до складу яких входять переважно пенсіонери, найбільш антиукраїнські.

«Україна тут ризику не несе. Будемо ми виплачувати чи ні, але це група, яка якраз є носієм антиукраїнських ідей і цінностей», – підкреслив політолог.

Раніше в Кабміні заявили про неможливість виплат пенсій в ОРДЛО.

Також був названий обсяг невиплачених пенсій жителям Донбасу. У період з червня 2016 року до квітня 2018 року жителям непідконтрольних територій Донбасу заборгували щонайменше 33,6 млрд гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: