«Нерівний бій»: що принесе Донбасу зустріч у Парижі

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм
Володимир Золотарьовполітолог

Результати нормандської зустрічі залежать не тільки від настроїв України, а й настрою всіх учасників переговорів. На жаль, Франція та Німеччина не демонструють жорсткості щодо Росії. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Військовий експерт підкреслив, що досі незрозуміло, яким чином вибудувана підготовка зовнішньополітичних рішень, через що в суспільстві є побоювання «зради» в питанні вирішення конфлікту на Донбасі.

Червоні лінії, які озвучені з боку РФ та України з приводу врегулювання питання Донбасу, несумісні, вказав він.

«У принципі, зараз важливий не стільки порядок питань, які зможуть обговорити під час нормандської зустрічі, скільки те, що робитиме президент України Володимир Зеленський, якщо президент РФ Володимир Путін притягне з собою представників «ЛНР-ДНР». Чи сяде він з ними за стіл переговорів? Якщо так, то для України, Донбасу це буде «зрадою», – прокоментував Сунгуровський.

На думку експерта, чи зможуть досягти конкретних результатів щодо Донбасу та з приводу чого саме, залежить від жорсткості Зеленського в процесі переговорів.

Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 рокахНормандська четвірка 9 грудня проведе переговори. Востаннє в такому форматі збиралися у 2016 році.

«Коли говорять, що потрібно шукати консенсус, забувають, що на поступки повинні йти обидві сторони. Поки поступок вимагають тільки від України, то це вже не рівні переговори. Це має насторожити наше політичне керівництво», – зазначив Сунгуровський.

Постійно йти на поступки іншій стороні – це не консенсус, а капітуляція, зауважив експерт.

Микола Сунгуровський звернув увагу на інформацію про ймовірну зустрічі тет-а-тет президента РФ і України.

«Тут головне: чи потрібно це Путіну? Поки що російський лідер диктує умови, а не український президент. Україна поставила себе державою, що постійно просить, а не вимагає. Така позиція від початку слабка. На таких умовах йти на конкретні двосторонні переговори загалом не варто. Тим більше, зважаючи на нерівну підготовку Зеленського і Путіна, для України це програшна ситуація», – резюмував Микола Сунгуровський.

Політолог Володимир Золотарьов також не покладає надій на те, що під час нормандської зустрічі будуть реальні просування у питанні реінтеграції Донбасу.

«Франція і Німеччина за всі роки показали, що вони є союзниками РФ. Санкції суто формальні. Ці країни спокійно вирішили б проблему, просто позбувшись України. Вся ця ситуація з Донбасом не вкладається в їхні плани щодо співпраці з Росією. Президенту України Володимиру Зеленському потрібно це врахувати», – пояснив Золотарьов.

Також експерт висловив сумніви з приводу того, що Путін дійсно хоче миру. Він допустив, що публічно Путін може висловити запевнення в мирному врегулюванні конфлікту, але це не означає, що в подальшому не буде ескалації, якщо президенту РФ це знадобиться.

Нагадаємо, глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія на саміті «нормандської четвірки» в Парижі 9 грудня закличе Київ до прямого діалогу з Донбасом.

Також читайте в авторському матеріалі, що очікує Зеленського на нормандській зустрічі.

Як проходили нормандські переговори в 2014-2018 роках – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: