Справа Альперіна: експосадовицю ДФС відпустили під домашній арешт

Читать на русском
Антикорупційний суд не взяв під варту колишню очільницю одного з департаментів фіскальної служби у справі махінацій на митниці.
Аліна Данченко

Суд відпустив під нічний домашній арешт колишню директорку департаменту адміністрування митних платежів Державної фіскальної служби Аліну Данченко, яку НАБУ і САП підозрюють у причетності до махінацій бізнесмена Вадима Альперіна на митниці.

Таке рішення ввечері 28 листопада ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомили «Слово і Діло» в САП.

За версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робилися в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів. Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. У результаті товари ввозили в Україну за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару.

Як встановили правоохоронці, Альперін залучив до схеми й Данченко, яка працювала в ДФС. Під час обшуків детективи знайшли листування між ними. За цими даними, саме вона давала вказівки митникам, які саме порушення необхідно робити з розмитненням товарів Альперіна, щоб фірми з його орбіти могли в суді оскаржити дії митниці.

Нагадаємо, НАБУ затримало заступника голови київської митниці Сергія Тупальського і ще 9 осіб у справі одеського бізнесмена Вадима Альперіна. Пізніше його теж затримали, а також вручили підозру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: