Зустріч у Парижі: які «червоні лінії» не можна переходити Зеленському

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Нормандський формат для України вкрай невигідний, тому навряд чи будуть реальні просування в питанні реінтеграції Донбасу. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог Володимир Золотарьов.

На його думку, Україні слід було б відмовитися від Нормандського формату, оскільки це переговори в рамках «троє проти одного». Однак, оскільки зустріч вже, вігорідно, відбудеться, потрібно намагатися не потрапити в пастку, зазначив він.

«Франція та Німеччина за всі роки показали, що вони є союзниками РФ. Санкції суто формальні. Ці країни спокійно вирішили б проблему, просто позбувшись України. Вся ця ситуація з Донбасом не вкладається в їхні плани щодо співпраці з Росією. Президенту України потрібно це врахувати», – прокоментував Золотарьов.

Також експерт висловив сумніви з приводу того, що Путін дійсно хоче миру. Він допустив, що публічно Путін може висловити запевнення в мирному врегулюванні конфлікту, але це не значить, що в подальшому не буде ескалації, якщо президенту РФ це знадобиться.

На його думку, під час нормандської зустрічі від РФ можна очікувати чого завгодно, але для України є неприпустимі речі.

«Прайс-лист» буде жорстким: що чекає Зеленського на нормандській зустрічіРосія вимагає від України налагодити діалог безпосередньо з лідерами бойовиків невизнаних ДНР і ЛНР.

«Найголовніше питання – контроль кордону, на що РФ навряд чи погодиться. Тут обов'язково будуть якісь перешкоди. Україні поступатися в цьому питанні не варто», – відзначив політолог.

За словами Золотарьова, ще один аспект стосується особливого статусу. Експерт не виключив, що навіть під час зустрічі можуть бути запропоновані будь-які угоди. Однак головне для України, щоб не створили ситуацію, коли практичне виконання угод буде в чужих руках.

«Якщо реінтеграція Донбасу буде віддана на відкуп Україні, підписувати можна що-завгодно. Якщо в документі будуть фігурувати ще якісь сторони, то Зеленському не варто в це вплутуватися», – зауважив політолог.

Володимир Золотарьов також звернув увагу, що в РФ натякають на прямий діалог Зеленського з бойовиками.

«Росія досі наполягає, що «ихтамнет», тому якщо йти шляхом переговорів з Росією, то вони завжди будуть на цьому наполягати. Чому Україна за п'ять років ніяк не може довести зворотнє, незрозуміло? Є якісь зрушення, але фіксація присутності РФ повинна відбуватися постійно і роздуватися максимально широко. Поки цього немає і поки російська точка зору про те, що це громадянський конфлікт знаходить у когось підтримку, Україні дуже складно заручитися глобальною підтримкою», – прокоментував Золотарьов.

Політолог переконаний, що Україні не можна відступати від стратегії того, що РФ – учасник конфлікту, чому є докази, які потрібно приводити, допоки громадська думка на Заході не буде на нашому боці. Він акцентував, що не можна відступати від цього також у рамках Нормандського формату.

«Не можна вести переговори з бойовиками, перебуваючи в рамках стратегії, що це російська агресія. На це йти не можна», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія на саміті «нормандської четвірки» в Парижі 9 грудня закличе Київ до прямого діалогу з Донбасом.

Також читайте в авторському матеріалі, що чекає Зеленського на нормандській зустрічі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: